A dues setmanes d'obrir les portes de la 14a edició de la Barcelona Design Week, presenta un programa que inclou més de 100 activitats adreçades a la ciutadania, les empreses i els professionals: exposicions, tallers, conferències, jornades de portes obertes... El tret de sortida serà el 12 de juny de 2019 amb una gran festa inaugural al Disseny Hub Barcelona.
El millor disseny de l'any. 17/05 al 01/09. L’exposició «El millor disseny de l’any» del FAD s’ha convertit en una cita ineludible si es vol entendre què està passant en el món del disseny, l’arquitectura, la moda i l’art avui, amb una selecció dels millors treballs del 2018.
Enguany, en col·laboració amb el Museu del Disseny, la mostra recull les obres finalistes i guanyadores que atorguen els premis organitzats per les associacions del FAD, els més longeus i reconeguts en les diferents disciplines del disseny: els Premis ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual de l’associació ADG-FAD, els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme d’ARQUIN-FAD, els Premis ArtsFAD a la creació i artística d’A-FAD, i els Premis MODA-FAD al disseny i la indústria de la moda, així com els Premis Habitàcola per a estudiants d’arquitectura i disseny.
Així, els visitants a l’exposició anual del FAD hi trobaran més de quatre-centes obres i projectes, tant de professionals com d’estudiants. L’aval d’aquesta exposició és la feina prèvia d’uns jurats formats per professionals de prestigi nacionals i internacionals. Aquests, regeixen la seva selecció aplicant els més estrictes criteris d’excel·lència, innovació i originalitat en les seves decisions.
L’equip responsable del disseny de muntatge i la campanya gràfica de «El millor disseny de l’any» és el format per el tàndem d’arquitectes i grafistes Sarquella Torres + Forma.
Creating Caring Transitions for Social Good. 12/06 al 30/06. Com podríem crear Transicions d’una manera més sostenible, accessible i saludable per crear una diferència positiva en la vida de les persones? Una experiència oberta que convida a la reflexió i a la co-creació al voltant del poder del disseny per crear transicions de vida més amables, més enllà de l’estètica.
‘En totes les transicions de la vida tots ens enfrontem a reptes: mantenir l’equilibri entre la feina i la vida privada, moure’ns d’un lloc a un altre, lluitar per a una millor qualitat de vida, envellir…‘
El DesignSingapore Council i The Care Lab presenten Caring Transitions for Social Good, una experiència oberta que convida a la reflexió i la co-creació al voltant del poder del disseny per crear transicions de vida més amables, més enllà de l’estètica.
BCD Barcelona Centre de Disseny i el DesignSingapur Council han arribat a un acord de col·laboració per a la Barcelona Design Week 2019 pel qual els projectes guanyadors de l’última edició del Singapore President*s Design Award (P*DA) s’exposaran al Disseny Hub Barcelona durant la BDW. La gira mundial del P*DA també inclourà Nova York, Londres, Copenhaguen i Hong Kong.
Pavelló Internacional: Argentina, Brasil i Itàlia. 12/06 al 30/06. La Barcelona Design Week d’enguany convida a tres països a mostrar la creativitat dels seus territoris interpretant les “transicions” des de les seves diferents perspectives.
Argentina,a través de Santa Fe Polo de Diseño, presenta “Paisajes lúdicos” de la mà de Leticia Paschetta, una instal·lació que explora els límits entre art, disseny i arquitectura per crear experiències intenses a través d’espais, desafiant les nostres percepcions amb el gran objectiu de perdurar en la ment a manera de vells records.
Brasil presenta una exposició de mobiliari contemporani que porta per nom “O sentar do Brasileiro” i que convida al visitant a reflexionar sobre la manera de seure des de diferents punts de vista: la celebració, el treball, la religió i el repòs.
Itàlia mostrarà una col·lecció de dibuixos de Mario Trimarchi sota el nom “La ricerca della frontiera tra l’utile e l’inutile”. Els dibuixos de Trimarchi acompanyen la destinació dels seus productes, construint una frontera invisible entre la idea i la realitat, entre el somni i la veritat de les coses. Els dibuixos són testimonis de la seva cerca poètica i, sovint, revelen més del que un simple producte pot expressar per si mateix.
Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural a partir del 22/05. Amb motiu de les donacions dels últims anys, el Museu del Disseny presenta una selecció de 36 noves peces que s’incorporen al discurs de l’exposició “Del món al museu”
Entre aquestes peces trobem treballs de dissenyadors consagrats com Gemma Bernal i Javier Mariscal, i d’altres no presents fins ara, com l’Estudi IDP, Closca Design, Mut Design, Ana Hernando, Josep Maria Magem o GR Lab Studio. També hi ha empreses d’important trajectòria com Marset, Flamagas o Miele, i d’altres que s’incorporen per primer cop al fons del Museu, com Expormim, Hed Cycling International, CuldeSac Espacio Creativo o MADOM.
Així mateix, hi ha objectes que fins ara no estaven representats com la roda aerodinàmica de bicicleta HED 3, el casc plegable Closca Fuga, el banc llit ¡Por el amor de Dios! de Curro Claret, o el popular encenedor de butxaca Clipper.
Diversos d’aquests objectes han estat guardonats amb els premis Delta de l’ADI-FAD i el Red Dot de disseny.
A la imatge, Barcelona Design Week 2019.