El Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona arriba amb força a la seva onzena edició, consolidant-se com un referent per a la fotografia contemporània en l’àmbit mediterrani. Des del darrer cap de setmana i fins el 15 de desembre, Tarragona i municipis propers com Reus i Els Pallaresos acolliran prop d’una cinquantena d’activitats, congregant un centenar d'artistes i experts en diversos espais culturals.
Amb la ciutat com a eix central sota el tema "URBS", el festival ofereix una reflexió profunda sobre el creixement urbà i els reptes que planteja en el context actual. Tarragona, amb el seu passat com una de les primeres grans urbs de l'Imperi Romà fora de Roma, es presenta com l’escenari ideal per a aquest debat, mentre l’SCAN convida a reconsiderar el paper de les ciutats en un món on es preveu que dues terceres parts de la població mundial viuran en zones urbanes a finals del segle XXI. El tema permet connectar amb problemàtiques contemporànies com la sostenibilitat, la gentrificació i les migracions, abordant l’entorn urbà des d'una perspectiva social, cultural, urbanística i històrica.
Des dels inicis del festival, l’aposta per la fotografia emergent ha estat central, oferint als artistes una plataforma única i fomentant visions fresques i enriquides per una cultura visual global. Aquestes noves perspectives inclouen la combinació de la fotografia amb altres disciplines, com la pintura o els mitjans audiovisuals, reflectint l'evolució i hibridació de l'art fotogràfic.
'Daídalos / Δαίδαλος', Denis Dailleux 01
L’exposició central de SCAN 2024, ‘La ciutat revelada. Exploracions sobre l'espai urbà’, ofereix una mirada crítica i innovadora sobre els entorns urbans a través de l’obra de nou fotògrafs emergents internacionals, comissariada per Érika Goyarrola. La mostra, que forma part del programa Talent Latent, aborda qüestions com la crisi de l'habitatge, les transformacions urbanes, l’ecologia i les seqüeles de conflictes bèl·lics.
El Refugi 1 del Port de Tarragona acull 'Daídalos / Δαίδαλος', una exposició comissariada per Xavier de Luca i Houari Bouchenak (Jiser Reflexions Mediterrànies) que tracta la ciutat com un espai hermètic de control però també de resistència. Aquesta mostra reuneix la visió d'artistes procedents del sud d'Europa i de l'Orient Mitjà.
Entre les propostes més singulars, cal destacar l'exposició de llibres de fotografia 'PHOTOBOOKS SCAN - El possible també és realitat' al Museu d’Art Modern de Tarragona, comissariada per Natasha Christia, així com 'Intermezzo III: Cal·lípolis', amb imatges de Gerard Boyer i comissariada per Arianna Rinaldo. També es podrà gaudir de l’exposició individual de Mar Sáez a la Personal Galeria i 'Vestigio silentio' de Jaume Cardona Casanova al vestíbul de l’estació d’autobusos, conegut com l’Estació KM0. A més, els espais de la Biblioteca de Tarragona i la Biblioteca Pepita Ferrer acolliran les BiblioScan, exposicions de llibres centrades en la fotografia.
'Intermezzo III: Cal·lípolis', Gerard Boyer
En aquesta edició, una de les novetats destacades és que el festival amplia la seva presència a Reus, on també es podran veure exposicions com 'Arquitectures sentimentals' de Ro Caminal al Museu Salvador Vilaseca, o 'Quietud global' de Pepo Argilaguet a El Círcol, comissariada per Màrius Domingo. D’altra banda, a El Pàrquing d’Els Pallaresos, acollirà el treball de Paula Fujiwara.
Entre les iniciatives més especials del festival destaca la 2a Residència L’Arxiu, on el fotògraf Lucas Monparler desenvoluparà una proposta artística a partir de les col·leccions de l'Arxiu de Tarragona. També es llançarà una nova temporada del pòdcast Òcul, dirigit per Alexandra Laudo i amb suport de BBVA, que inclourà cinc episodis amb converses sobre temes d’actualitat fotogràfica. Finalment, es publica el número 2 de la revista d’autor BLOC, titulada 'Fer volar coloms', a càrrec d'Irena Visa i en col·laboració amb el MNAT, per promoure el patrimoni arqueològic de Tarragona des d’una perspectiva contemporània.
Més enllà del programa expositiu, el festival impulsa activitats com les rutes SCAN i tallers als barris per apropar la fotografia a tothom, des de la perspectiva de l’aprenentatge. Després de més d'una dècada, el festival s'ha consolidat com el més antic de Catalunya i un referent a nivell nacional i internacional, valorat per la qualitat de la seva proposta i pel suport constant als nous creadors.
'Arquitecturas sentimentales', Ro Caminal