L'exposició 'Infralocus. Els 90 a Girona, una dècada de 20 anys' és una mirada retrospectiva i és també, un homenatge a una Girona rebel, activa i culturalment rica que va créixer al marge dels circuits oficials. Comissariada per Eudald Camps i Jordi Mitjà, aquesta proposta es presenta en diferents espais de la ciutat des d’avui i fins al febrer, mostrant una Girona en plena efervescència creativa i reivindicativa.
La Girona dels anys vuitanta i noranta s’obria al món amb un impuls creatiu que es manifestava en totes les esferes de la vida urbana, però que, paradoxalment, quedava sovint fora del discurs institucional. Des dels barris perifèrics fins al cor del Barri Vell, col·lectius artístics i socials van promoure propostes que esquivaven les normatives oficials, donant forma a un ecosistema cultural alternatiu i dinàmic. 'Infralocus' posa en relleu aquesta pluralitat i mostra com la barreja d’art i vida va crear espais d'expressió sense barreres.
Cada un dels espais expositius ofereix una perspectiva d’aquesta realitat. Al Bòlit_LaRambla, les obres exposades ens parlen de la cultura que va prendre vida tant al centre de la ciutat com a la perifèria, amb testimonis de moviments com l’okupació, el hip-hop i el graffiti que van marcar l’esperit d’aquells anys. A l’espai Bòlit_PouRodó es podran veure les creacions pictòriques d’artistes destacats dels noranta, com Montserrat Costa, Quim Corominas, Pere Noguera, Pep Camps, Maria Àngels Feliu i Lluís Hortalà.
Manifestació contra l'OTAN a Girona, Joan Comalat
Al Bòlit_StNicolau, es recrea la intensa vida nocturna gironina d’aquell temps, on locals com la Sala del Cel i el Nummulit esdevenien escenaris d’expressió cultural i trobada social. En aquest espai, s’hi poden veure també objectes i materials gràfics únics, com el cartell original del bar El Cercle o publicacions inèdites que reviuen l’ambient heterogeni de la nit gironina. Finalment, al Museu d’Història de Girona, l’exposició s’endinsa en el panorama social i reivindicatiu d’aquells anys, posant l'accent en les lluites pels drets socials, la llibertat i la igualtat. L’espai recull obres de creadors com Enric Ansesa, Manel Bayo, Cesc, Joan Casanovas, Jordi S. Carrera, Roser Oliveras, i Dan Reisinger, a més d’un gran recull de cartells, fotografies i fanzines que documenten les mobilitzacions d’un temps on la lluita contra la guerra, el pacifisme, l’ecologisme i els drets LGTBI prenien el carrer.
'Infralocus' s’autodefineix com una exploració arqueològica contemporània i alhora s’allunya de les jerarquies entre diferents expressions culturals, trencant la barrera entre l’alta i la baixa cultura i propugnant el que es defineix com a “cultura expandida”, aquella utopia avantguardista de fer de l’art una part indissociable de la vida quotidiana i comprendre que la creativitat emergia més enllà dels museus.
En aquest context, l’emblemàtic mural d’El Foll al Carrer Nou del Teatre —popularment conegut com el “Carrer dels Torrats”— ha estat restaurat com a part del programa d’'Infralocus'. Aquesta obra, que Lluís Hereu i Joan Anton Palau van pintar als anys noranta, es va convertir en una icona de l’esperit contestatari de l’època. Malgrat el desgast progressiu al llarg dels anys, el cap de setmana passat, els artistes Pep Admetlla i Jordi Amagat van donar-li nova vida, retornant la seva presència als carrers de Girona. Aquesta intervenció s’emmarca dins d’un programa ampli d’activitats previstes per als pròxims mesos, totes al voltant de recuperar el pols creatiu i inconformista d’aquella Girona.
Carrer d'"Els Torrats"