Des d’aquest passat dimarts 22 d’octubre es pot visitar l’exposició temporal del reconegut artista sud-africà William Kentridge (Johannesburg, 1955) a la Fundació Sorigué de Lleida. La mostra presenta per primera vegada totes les obres més icòniques de l’artista que la Fundació té a la seva col·lecció i se centra, sobretot, en el procés creatiu de Kentridge. L’exposició, titulada 'William Kentridge, Fundació Sorigué', es complementa amb obres cedides per l’estudi de l’artista, traslladades especialment per a aquesta ocasió des de Johannesburg, la seva ciutat de residència.
L’exposició reflecteix la preocupació de Kentridge per temes com la repressió i la injustícia, ja que explora, a través de les seves creacions, la complexa història de Sud-àfrica i, més àmpliament, la naturalesa de les emocions i la memòria humana. El fil conductor de la mostra és el procés creatiu de l’artista, que reflexiona sobre l’acte de crear, plantejant qüestions sobre la permanència i l’efímer. El dibuix juga un paper essencial en la seva obra, oferint diverses perspectives de la seva producció. És important destacar que Kentridge no segueix mai un guió, ja que, per a ell, tot és transitori, líquid i incert.
En aquesta mostra es presenta de manera completa el conjunt de vídeos d'animació format per '7 Fragments for Georges Méliès', 'Journey to the Moon' i 'Day for Night', que exemplifiquen el llenguatge visual de l’artista. Inspirat pel pioner del cinema Georges Méliès, Kentridge reflexiona sobre el procés creatiu al seu estudi i la seva pròpia identitat artística. A més, l’exposició inclou la sèrie de quatre dibuixos de grans dimensions titulada 'Middle Aged Love', una representació característica en l’obra de Kentridge.
També s’exposa el vídeo i diversos dibuixos utilitzats en la producció 'Tide Table', part del projecte 'Drawings for Projection', una sèrie de pel·lícules i dibuixos iniciada el 1989 i produïda al llarg de més de trenta anys.
'More Sweetly Play The Dance' a Planta
De manera paral·lela, s'exhibeix de manera permanent la gran instal·lació 'More Sweetly Play the Dance' a Planta, el projecte de la Fundació Sorigué situat a Balaguer. Aquesta obra mestra de Kentridge recrea una gran processó o manifestació que balla malgrat les adversitats de la vida. L’exposició inclou algunes de les siluetes utilitzades per Kentridge, vingudes directament del seu estudi. Aquesta instal·lació videogràfica monumental, de gairebé quaranta metres de llarg, s’exhibirà també al Museu Picasso de Màlaga com a obra convidada del 21 de novembre al 20 d’abril de 2025.
A la planta 0 de la Fundació Sorigué destaca la sèrie 'Middle Aged Love', composta per quatre dibuixos a mida natural realitzats amb carbonet i trementina sobre paper. A la sala següent, es projecta l’últim gran projecte de Kentridge, 'Self-Portrait as a Coffee Pot', presentat a la Biennal de Venècia del 2024. Aquesta obra, cedida en préstec per l’artista, se centra en l’autoretrat, on l’artista intenta dibuixar-se a si mateix mentre el seu doble observa des de la distància.
També s’exposa el llibre d’artista 'Tummelplatz', cedit per Ivory Press, i la peça 'Head (Man)', una escultura d’acer inoxidable que recorda la figura de Kentridge amb el seu característic barret. A la planta -1, es pot veure 'Ulysse: Tiro Scan, Slide, Bottle', una triple projecció en vídeo cedida per la Fundació MACBA, que combina dibuixos inspirats en gravats d’anatomia dels segles XVI i XVII amb imatges d’ecografies i ressonàncies magnètiques.
William Kentridge, art i memòria històrica
Fill d’advocats antiapartheid, Kentridge explora la història complexa de Sud-àfrica i, més àmpliament, les emocions i la memòria humana. L’art de Kentridge està profundament arrelat a Sud-àfrica, on continua vivint i produint la seva obra. Se’l considera una figura clau en la recuperació de la memòria històrica del seu país, encara marcat pel passat colonial i la segregació racial.
Per la seva part, la Fundació Sorigué des de l’any 2000 ha anat construint una de les col.leccions privades d’art contemporani més reconegudes d’Espanya. Actualment, està composta per més de 450 obres de destacats artistes nacionals i internacionals, entre els quals hi destaquen Anselm Kiefer, William Kentridge, Bill Viola, Juan Muñoz, Oscar Muñoz, Mat Collishaw, Chuck Close, Anish Kapoor, Antonio López, Daniel Richter, Cristina Iglesias, Antony Gormely, Julie Mehretu, entre d’altres.