El passat divendres 18 d'octubre, més de 3.700 estudiants d'educació infantil fins a 4t d'ESO, provinents d'una trentena d'escoles i instituts de Girona, van participar en la 50a edició del concurs de pintura ràpida per a infants i joves organitzat pel GEiEG. Aquesta edició ha estat una de les més concorregudes dels últims anys, omplint els carrers i les places de la ciutat amb petits artistes dibuixant i pintant escenes de Girona i dels seus barris.
Pel que fa al cartell del concurs, en els seus inicis va ser dissenyat per Francesc Masdevall, membre de la Comissió Sociocultural. A partir dels anys vuitanta, la comissió va decidir que el dibuix guanyador de l'edició anterior fos la imatge del cartell de l'any següent. Anys més tard, es va recuperar la pràctica de crear el cartell per un artista, dibuixant o dissenyador. Finalment, des del 2003, s'ha establert la tradició que el cartell de cada any sigui obra del guanyador del concurs anterior.
Per commemorar els 50 anys d'aquest esdeveniment, el dijous 24 d'octubre a les 19 hores, s'inaugurarà una exposició especial a la sala d'exposicions del Centre Cultural de la Mercè de Girona. En aquesta mostra, que es podrà visitar fins al 22 de novembre, els visitants podran veure els cartells del concurs al llarg dels anys. Dels 49 cartells publicats fins ara, s'han pogut recuperar 46 per a aquesta exposició commemorativa.
Des de la seva creació, el GEiEG ha estat un agent clau en la promoció de la vida esportiva, social i cultural a Girona. L'art ha constituït un element essencial en aquest aspecte, com ho demostren iniciatives com els Amics de les Arts de Girona i les exposicions d'art que l'entitat va organitzar als anys vint. Artistes de renom, com Salvador Dalí, van ser reconeguts en aquests certàmens abans d'assolir la seva notorietat. El 1974 es va establir la Comissió Sociocultural, responsable de coordinar el primer concurs de pintura ràpida per a joves i nens. En aquella primera edició, més de 700 participants van inundar el passeig Canalejas el 28 d'octubre. Al principi, la comissió decidia quina part del Barri Vell es dibuixaria, però a partir dels anys noranta, l'augment del nombre de participants va permetre ampliar l'escenari del concurs a tota la zona. El 2020, a causa de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, es va obrir encara més la temàtica, animant els artistes a reflectir les seves impressions sobre "Girona i els seus barris". Aquesta tradició s'ha mantingut, pràcticament sense interrupcions, durant cinquanta anys.