Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma acull una exposició que sacseja la consciència col·lectiva i explora la relació sempre complexa entre memòria, territori i turisme de masses. 'Feliços els fills dels temps intranscendents', de Lluís Vecina Rufiandis, planteja una crítica a la transformació del paisatge mallorquí, erosionat pel turisme massiu. Concretament la platja de sa Coma, un espai que s’ha convertit en un símbol de la devastació turística.
Vecina Rufiandis explora el contrast entre dos moments històrics aparentment allunyats: el desembarcament de les tropes republicanes a sa Coma l'any 1936 i la posterior transformació de la zona en un centre turístic massiu a partir dels anys vuitanta. El projecte connecta dues figures: Joan Andreu Puig Farran, fotògraf que va cobrir el conflicte com a periodista de guerra i, més tard, es va convertir en productor de postals turístiques, i Jaume Moll, un contrabandista convertit en hoteler que va finançar la construcció de l'emblemàtic Hotel Royal Mediterráneo. Així, l'exposició posa en relleu com un mateix espai geogràfic ha estat escenari de diferents tipus d'ocupacions: militar i turística.
Desembarcament republicà, Joan Andreu Puig Farran (1936)
La instal·lació presenta una combinació de fotografies, vídeos, escultures i documents d'arxiu, que juxtaposen aquests dos moments històrics. L'artista denuncia els efectes devastadors del turisme de masses no només sobre el territori, sinó també sobre la memòria col·lectiva, destacant que l'hotel es troba sobre el lloc on es va localitzar la fossa comuna més gran de l'illa. El recorregut convida a reflexionar sobre el llegat d'aquests esdeveniments i com les transformacions de l'espai han esborrat part de la història.
Una de les peces claus de la mostra és un impactant panell-mosaic de grans dimensions que reprodueix una postal de l'Hotel Royal Mediterráneo creada per l'empresa de Puig Farran. També es poden veure 500 postals, que simbolitzen els 500 milicians desapareguts durant el desembarcament.
Comissariada per Marta Marín-Dòmine, l'exposició estarà oberta al públic a l'Espai D d'Es Baluard Museu fins al 19 de gener, i ofereix una visió crítica del passat de l'illa, alhora que interpel·la a qüestionar el present i els imaginaris col·lectius que s'han heretat, posant èmfasi en la relació entre política, paisatge i història.
Postal de l'Hotel Royal Mediterráneo.