Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

¡Mira, fotografia, exposa!

La mirada de joves barcelonins al Centre Cívic Pati Llimona.

Zona Besòs, Barcelona
¡Mira, fotografia, exposa!
bonart barcelona - 21/10/24

El projecte ‘¡Mira, fotografia, exposa!’, impulsat per la Fundació Foto Colectania i Think Human Fund (fundada el 2020 per Concentrix) amb la col·laboració d'A Bao A Qu, ha portat la fotografia com a eina d'expressió a mans de més de 80 adolescents d'entorns vulnerables a Barcelona. Des del Raval fins a Besòs-Maresme, passant per la Zona Nord, aquest programa ha donat veu als joves a través d'imatges que no només reflecteixen la seva ciutat, sinó també els seus anhels i inquietuds.

Durant tres anys, aquests joves, d'entre 15 i 19 anys, han participat en tallers de creació fotogràfica conduïts per reconeguts professionals com Consuelo Bautista, Eugeni Gay, Tanit Plana i Mònica Roselló. En aquest entorn educatiu, han après a utilitzar la fotografia no només com a mitjà artístic, sinó com una porta a noves oportunitats laborals i personals. Aquest procés culmina ara en una exposició col·lectiva que es podrà veure fins al 4 de novembre al Centre Cívic Pati Llimona.

‘¡Mira, fotografia, exposa!’ és el resultat d'un procés transformador, on la imatge es converteix en una eina de connexió amb l'entorn i una plataforma per construir narratives pròpies. Amb més de 140 imatges capturades pels participants en l'última edició del programa, l'exposició és una finestra a la vida urbana de Barcelona, vista a través dels ulls d'aquests joves.

 

¡Mira, fotografia, exposa! Mònica Rosselló i les alumnes del taller de la zona Besòs.

 

Els tallers, desenvolupats amb una metodologia participativa, han permès que els joves no només aprenguessin les tècniques fotogràfiques, sinó que també fossin part activa en el procés de creació de l'exposició, des de la selecció de les imatges fins al muntatge final. Aquest programa, que ha implicat més de 86 agents entre entitats socioeducatives, instituts i tècnics culturals de l’Ajuntament de Barcelona, ha estat un pont per a molts d’aquests joves cap a una nova manera d'entendre el seu entorn i les seves possibilitats.

Cal destacar també la contribució d'A Bao A Qu, que creada l'any 2004 com a entita cultural, treballa per apropar l'art i la cultura a infants i joves de diversos contextos socials i territorials, amb una atenció especial als qui provenen de zones més desafavorides. A més, A Bao A Qu impulsa la innovació en l'àmbit educatiu mitjançant l'art i la creació, promovent l'accés a projectes que, com aquest, obren noves perspectives i possibilitats mitjançant l'expressió creativa.

Els docents implicats i que han seguit de prop el progrés dels participants, subratllen que el projecte els ha fet adquirir “una nova visió del món a través de la càmera, descobrint la bellesa del seu entorn i les històries amagades darrere de cada racó de la ciutat". En paraules de Mario Rotllant, president de Foto Colectania, “la fotografia pot ser una eina de transformació social”, i aquesta exposició n'és la prova tangible.

 

¡Mira, fotografia, exposa! El Raval, Barcelona

Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90Banner Didier 180 x 180 px

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88