2024 Inserció Bonart Segell IMPULSA CULTURA

Reportatges

BilbaoArte: un refugi per a la creació artística

Exposició 'Bordea', Gabriel Coca (Artista resident a BilbaoArte)
BilbaoArte: un refugi per a la creació artística
Nora Barnach bilbao - 20/10/24

Fa vint-i-cinc anys, BilbaoArte va néixer amb una visió clara: esdevenir un centre de referència per a les residències artístiques. Impulsat per l'Ajuntament de Bilbao i després d’anys de treball constant i millora d'infraestructures, el projecte ha crescut mantenint sempre la seva missió inicial: oferir un espai destinat a la creació i producció artística.

L'evolució de la ciutat de Bilbao ha estat un element fonamental en aquest procés. Històricament, Bilbao era una ciutat industrial i portuària, però amb l'obertura del Museu Guggenheim el 1997, va començar a transformar-se. La ciutat va apostar fortament per l'art i la cultura, creant una oferta cultural que incloïa tant l'art contemporani com la producció local. En aquest context de canvi, BilbaoArte no només es va convertir en un lloc de suport per als artistes, sinó que va esdevenir part d'un moviment més ampli que redefinia la identitat de la ciutat.

Quan es va fundar, l’any 1998, la situació dels artistes locals era especialment complicada. Malgrat els grans projectes estructurals i concepturals en marxa, molts se sentien desplaçats i poc reconeguts. BilbaoArte va sorgir amb l'objectiu de donar resposta a aquesta situació, oferint als creadors locals un espai on desenvolupar-se.

 

BilbaoArte: un refugi per a la creació artística Façana de l'edifici. 'Rojo, blanco, etc.', Iagoba Moly (diseñador i muralista)

 

Ubicat en un edifici històric, una antiga escola dissenyada per Gregorio Ibarretxe el 1900, el centre ofereix entre 12 i 14 beques anuals. D'entre més de 400 sol·licitants, els seleccionats poden gaudir de residències que oscil·len entre mig any i dos anys, amb accés a tallers, estudis i un ambient propici on dur a terme els seus projectes.

Els artistes tenen a la seva disposició espais especialitzats com els de gravat, serigrafia, escultura, fotografia, i fins i tot un plató de filmació per a la creació audiovisual. Aquesta infraestructura és fonamental per als creadors, ja que proporciona les eines necessàries per experimentar i expandir el seu treball en múltiples disciplines.

Pel que fa als criteris de selecció dels artistes han evolucionat amb el temps. Avui dia, un jurat compost per artistes i professionals del món de l'art valora els projectes i selecciona els residents. Aquest procés permet que BilbaoArte s'adapti constantment a les necessitats canviants dels artistes, oferint no només un espai físic, sinó també un ecosistema que fomenta la col·laboració i l'intercanvi creatiu. S'organitzen regularment conferències, xerrades i tallers amb experts en disciplines diverses, com la gràfica, la fotografia o altres especialitats que puguin complementar la formació de Belles Arts que tenen la majoria dels residents. 

Més enllà de les residències artístiques, BilbaoArte compta amb nous estudis compartits al barri d'Otxarkoaga, fruit d'una col·laboració amb Vivendes Municipals de Bilbao. Aquests espais permeten que alguns artistes continuïn creant mentre es mantenen arrelats a la comunitat local. A més, s'ofereixen i fomenten programes de mobilitat internacional, amb destinacions com la Cité des Arts de París o el SeMA NANJI de Seül, entre d'altres.

 

BilbaoArte: un refugi per a la creació artística Taller d'escultura a BilbaoArte.

 

El valor afegit d’un centre com BilbaoArte, és que el vincle amb els artistes no acaba quan finalitza la seva residència. De fet, cada any, entre tres i quatre dels becats són seleccionats per exposar a URIBITARTE40, la sala de projectes de BilbaoArte, propera al Museu Guggenheim i al Museu de Belles Arts de Bilbao. Aquesta oportunitat, que inclou el finançament del catàleg de l'exposició i l'organització d'activitats complementàries, és una extensió del suport que el centre ofereix als artistes, i això els permet continuar desenvolupant els seus projectes en condicions òptimes. Pel que fa als artistes residents seleccionats per preparar les seves exposicions, a BilbaoArte es prioritzen projectes contemporanis creats dins del centre. No es busca un estil concret ni es segueix una línia expositiva definida. Javier Riaño, director del centre i un dels seus fundadors, ressalta que “la societat encara no està del tot preparada per a l'art contemporani actual, i la tasca del centre és introduir gradualment una diversitat d'expressions artístiques. Així, es presenta pintura combinada amb elements més conceptuals, instal·lacions i performances".

 

BilbaoArte: un refugi per a la creació artística 'Viaje', Marinés Agurto (2023). Colecció BilbaoArte

 

Un patrimoni artístic en creixement

Gràcies a això, l'impacte de BilbaoArte s'estén més enllà de les seves instal·lacions. Al llarg d'aquests anys, hi ha hagut un retorn clar: moltes de les exposicions d'art contemporani que es veuen a Bilbao, i fins i tot fora de la ciutat, tenen el seu origen en artistes que han passat pel centre. BilbaoArte els ha proporcionat l'impuls necessari per projectar-se en el món de l'art. A més, una part significativa dels artistes que no eren originaris de Bilbao han decidit establir-se a la ciutat després de la seva estada al centre.

BilbaoArte es presenta com un centre pràcticament únic a Europa. Segons Riaño, poques institucions poden comparar-se al nivell de suport i recursos que aquí es proporcionen. "No som molt conceptuals, el nostre plantejament no és tan teòric com de praxis".

Part de l'evolució de BilbaoArte ha estat la creació d'una col·lecció pròpia d'art, que ha anat creixent des dels seus inicis. Allò que va començar com una pràctica voluntària, en la qual els artistes deixaven una obra en finalitzar la seva residència, s'ha convertit en una col·lecció que compta amb més de 600 peces. Des de l'abril de 2023, aquesta col·lecció ha estat oficialment reconeguda i Riaño, subratlla la rellevància d'aquesta col·lecció, afirmant que "és un patrimoni de tots els bilbaïns".

Després de 25 anys, BilbaoArte continua avançant cap al futur amb optimisme. Malgrat els desafiaments polítics i econòmics que han sorgit al llarg del camí, el centre ha demostrat la seva resiliència gràcies al suport constant de l'Ajuntament de Bilbao i de la comunitat artística que l'envolta. Javier Riaño, que ha sigut director del centre en dues etapes —primer de 1998 a 2010 i després des de 2022— ha estat testimoni de la seva evolució, ajudant a modelar un espai que serveix tant als artistes com a la identitat de Bilbao, una ciutat en constant transformació. "El futur de BilbaoArte és el futur de l'art a Bilbao", afirma Riaño, posant de manifest com el centre continua sent un motor cultural, impulsant la creativitat i connectant la ciutat amb l'escena artística internacional.

 

BilbaoArte: un refugi per a la creació artística 'Basque Japanism', Amara Toledo (2020). Colecció BilbaoArte

PB_Online_BONART_180X180thumbnail_arranzbravo. general 04-2014

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88