Es va inaugurar el passat 4 d’octubre la quinzena exposició col·lectiva multidisciplinària del projecte Empordaneses, titulada ‘Llar Eterna’. Aquesta ha estat comissariada per l’artista Pilar Farrés i l’arqueòloga Anna Maria Puig Griessenberger a la sala d’exposicions l’Escorxador de Figueres. Els artistes participants en aquesta edició són: Assumpció Mateu, Dolors Puigdemont Espuña, Ester Baulida, Isabel Banal, Pere Bellès, Jordi Coll, Narcís Costa, Ramon Fort, Jaume Geli i Manel Gràvalos.
Pel que fa als investigadors, aquests són: Maria Clua, Joan Frigola, David García Algilaga, Antoni Palomo, Gabriel de Prado Cordero, Anna Maria Puig, Rafael Rosillo, Marta Santos, Eva Subias i Joaquim Tremoleda. En l’apartat de col·laboradors, els teòrics que comenten els emparellaments han estat: Glòria Bosch, Pau Minguet, Maria Pérez Ortega, Enric Tubert i Eva Vázquez.
Segons Eduard Bech i Vila, director del Museu de l’Empordà de Figueres, “aquesta mostra és un recorregut per la història d’aquells humans que van habitar el nostre espai en el passat a partir d’alguns objectes que van utilitzar, des de la mirada actual i a través de la pràctica artística contemporània”. Ha explicat que “l’objecte arqueològic és el punt de partida des del qual han començat a treballar els artistes participants, que presenten 11 obres de nova creació que inclouen la pintura, l’escultura, la instal·lació o la videocreació, i que reinterpreten objectes quotidians descoberts recentment gràcies a campanyes arqueològiques dutes a terme a diferents punts del nostre territori”.
Per la seva part, Pilar Farrés i Coll comenta sobre la mostra que “cal recordar que l’any 2016 va néixer el projecte Tangències, i seguint les petjades d’aquella primera proposta, 'Llar Eterna' fa convergir de nou passat i present, connectant una sèrie de troballes arqueològiques amb la creació de deu artistes que ens presenten la seva corresponent reinterpretació contemporània de les peces. En definitiva, un experiment creatiu que explora la relació de la humanitat amb els objectes materials, la naturalesa i la finitud dels mateixos objectes, així com la seva resignificació com a testimonis de costums i evolució”.
L’altra comissària de l’exposició, Anna Maria Puig, proposa als visitants sentir, experimentar, expressar i observar com ho han fet els artistes que han aportat la seva obra, ja que “ells han trobat una manera d’expressar i suggerir, potser una part, potser el tot, d’aquell element que els ha tocat interpretar, un objecte o un element patrimonial del nostre passat, sigui per proximitat territorial o sentimental, quan això ho fa un professional de la història”.
Durant el transcurs de la mostra es realitzaran tota una sèrie d’activitats paral·leles, com ara visites comentades, converses, accions educatives i activitats als centres educatius, etc. Totes aquestes activitats són gratuïtes i amb places limitades. L’exposició es podrà visitar fins a l’1 de desembre.
'Preservant la memòria ancestral', Assumpció Mateu