BANNER MY BESTYS 7

Opinió

El gran dia d’Art Kane

La història d’una fotografia icònica de l’escena jazzística.

'A great day in Harlem', Art Kane (1958)
El gran dia d’Art Kane
Ramon Moreno girona - 14/10/24

A great day in Harlem és una de les fotografies més icòniques del món del jazz. Va ser feta per Art Kane el 12 d’agost del 1958 a Nova York, i aplega cinquanta-set músics de jazz llegendaris, com Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Count Basie o Charles Mingus, en un ambient informal a davant d’un edifici de pisos de Harlem. La imatge reflecteix la força de l’escena jazzística del moment i es va publicar a la revista Esquire.

Art Kane (1925-1995) és un dels grans noms de la fotografia americana, especialment reconegut per la seva feina amb músics de jazz i rock. Va néixer a Nova York i va començar la seva carrera com a director de fotografia a les revistes de moda. Tot i això, va guanyar renom i admiració pel seu treball en el camp de la música, fotografiant Louis Armstrong al desert i sense la seva inseparable trompeta o els Who adormits sota un monument abrigats amb la bandera anglesa. Kane va destacar per la seva habilitat per connectar amb els models de les seves fotos, ja que aconseguia que els músics es mostressin espontanis, íntims i transcendents alhora. Va ser un narrador visual capaç d’immortalitzar el ritme de la música a través de la seva càmera.

A més de les seves col·laboracions amb músics de jazz, Kane va treballar amb estrelles del rock com els Rolling Stones, Janis Joplin, Bob Dylan o Jim Morrison, amb reportatges per a les principals revistes d’arreu del món i també composicions per a portades de discos i d’altres imatges promocionals. La seva capacitat per captar l’essència dels artistes i la seva contribució a l’evolució estètica del retrat fotogràfic el van convertir en un referent en el seu camp, amb una importància que va transcendir les pàgines de revistes i el va convertir també en una icona de la cultura popular. La seva obra forma part de les col·leccions permanents dels principals museus nord-americans, com el Museu d’Art Contemporani de Nova York, i les seves fotografies continuen sent una font d’estudi per a fotògrafs i amants de la música.

Escenari_prodigios_Bonart_180x180 pxBanner-Flama-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90