PB_Online_BONART_1280X150

Exposicions

'Lo Fruit': reflexions sobre la feminitat al Museu Terra

Un viatge escultòric, reflexiu i evocador sobre el paper de la dona.

'Lo Fruit'
\'Lo Fruit\': reflexions sobre la feminitat al Museu Terra

L'escultora Natàlia Ferré convida a recórrer el paper transcendental de la dona en diferents moments claus del Mediterrani, fent servir la seva obra com a vehicle per a la reflexió. A l'exposició 'Lo Fruit', al Museu Terra de l’Espluga de Francolí, l’artista tarragonina conjuga passat i present, creació i destrucció, vida i mort, utilitzant la simbòlica magrana com a fil conductor d’una narrativa que ens parla de fertilitat, passió, fragilitat i renaixement.

A l’exposició, oberta al públic fins al 5 de gener de 2025, les obres escultòriques de Ferré ens transporten a tres moments històrics específics: el Neolític, l’Antiga Grècia i el Renaixement. Amb aquesta selecció temporal, Ferré vol posar en relleu com la figura femenina ha estat central, però també com, al llarg del temps, ha anat perdent importància en el relat cultural i històric de la Mediterrània.

En paraules de l’artista: "He agafar tres moments que a mi m'encanten i que reflecteixen la creació de la vida, la pròpia vida i la mort. Durant tot el recorregut al visitant l'acompanyarà la magrana, un fruït molt mediterrani i símbol de mort i resurrecció. sensualitat i passió, fecunditat i fertilitat. Un fruït regeneratiu i meravellós molt present en la mitologia i en la nostra cultura."

 

\'Lo Fruit\': reflexions sobre la feminitat al Museu Terra 'Lo Fruit'

La primera part de l'exposició, El Tot, se centra en el Neolític, un moment en què la dona ostentava un paper fonamental com a creadora i perpetuadora de la vida. És en aquest context que la dona domestica la natura, cultiva plantes, cria animals, i esdevé font de vida i continuïtat. Aquesta època esdevé un homenatge a la dona com a agent de canvi, transformadora i preservadora de la comunitat.

A La Sensualitat, Ferré ens trasllada a l'Antiga Grècia, una època clau en la formació de la cultura occidental. Aquí, l'escultora aprofundeix en la mitologia, centrant-se en les deïtats Afrodita, Demèter i Persèfone, per parlar de la vida, la fertilitat i l’agricultura, tres aspectes que esdevenen símbols del cicle vital i de la relació entre la dona i la natura.

Finalment, a El Dol, l’artista se submergeix en el Renaixement, una era lluminosa, marcada per l’humanisme, però també per la pèrdua de la innocència i l’acceptació de la fragilitat de la vida. Aquesta part de l’exposició esdevé una reflexió profunda sobre la mort i la transitorietat de l'existència, on Ferré explora la pèrdua, però també l’esperança de la resurrecció i la regeneració, sempre sota la mirada simbòlica de la magrana.

'Lo Fruit' no és només una exposició d’escultures; és un relat visual i sensorial sobre la importància històrica i cultural de la dona i on l’art esdevé un mitjà per recuperar i reivindicar el seu paper fonamental al llarg dels segles.

 

\'Lo Fruit\': reflexions sobre la feminitat al Museu Terra Natàlia Ferré

Baner-180x180-pxMemoria_viscuda_Bonart_180x180 px

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88