El Centre Cultural La Mercè obre les portes a una exposició especial dedicada a una de les obres més representatives de l'escultor català Anton Casamor, 'Calma femenina'. Aquest marbre blanc de textura llisa i elegant transmet una serenor captivadora, emmarcant-se dins el corpus d'un autor que va saber plasmar l'essència femenina amb una exquisida simplicitat formal. L'exposició, que es pot visitar al claustre de La Mercè fins el 31 d'octubre, ens convida a submergir-nos en l'univers creatiu d'un artista sovint eclipsat però fonamental en el panorama de l'escultura del segle XX.
Nascut a Barcelona i format en la tradició escultòrica catalana, Casamor es va deixar seduir per la influència de les cultures clàssiques mediterrànies, després de les seves estades a Itàlia i París. Amb un estil proper al noucentisme i una connexió clara amb artistes com Eusebi Clarà i Arístides Maillol, el seu llenguatge escultòric destaca per la sobrietat i la precisió amb què aborda la figura femenina. En la seva obra, no hi ha artifici; la forma esdevé vehicle d'emoció i intenció.
Aquesta exposició és una oportunitat única per conèixer de prop la seva trajectòria, ja que inclou xerrades i activitats paral·leles que ens permeten explorar no només l'obra, sinó també el context històric i personal de l'artista. Recentment, una de les trobades va comptar amb la participació de Carlos Casamor, nebot de l'escultor i fundador de la Fundació Casamor, qui va destacar la influència de mestres com Josep Dunyach i Aristide Maillol en el desenvolupament estilístic del seu oncle, així com la seva estreta relació amb Salvador Dalí. També es va remarcar la importància de les seves escultures presents a la façana de la catedral de Girona, una fita del seu compromís amb l'art sacre.
A banda de les visites a l'exposició, les xerrades programades fins al final de l'esdeveniment permetran aprofundir en aspectes subtils de la seva obra, com la seva capacitat per democratitzar l'art a través de la seva col·lecció personal, i el seu llegat en l'escultura contemporània.
Dibuix, Antón Casamor