La II edició de la Biennal de Ceràmica Contemporània de la Bisbal d'Empordà, organitzada per l'Associació de Ceramistes i l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, se celebrarà del 18 al 20 d'octubre.
Enguany, la Biennal es divideix en dues parts: una acadèmica i una altra expositiva. En la primera part els organitzadors han preparat una sèrie de debats destacats, incloent-hi un que s'enfoca en l'ús de la ceràmica en l'arquitectura. També s'hi realitzaran taules rodones amb reconeguts ponents, conferenciants i professionals del sector.
La segona part, dedicada a l'exposició, comptarà amb una trentena d'expositors de ceràmica d'arreu de Catalunya i França, que mostraran al públic les seves creacions contemporànies, amb l'oportunitat de adquirir-les. Aquest esdeveniment cultural i artístic té com a objectiu exposar la tradició ceràmica i reconèixer la innovació en el sector.
Els objectius de la Biennal són millorar l'apreciació de la ceràmica a la societat, unir diferents sectors econòmics potencials (disseny, interiorisme, jardineria, arquitectura, gastronomia...), dignificar l'art ceràmic, oferir un bon futur als professionals del sector, i promoure la tradició ceràmica de la Bisbal.
En la part expositiva, hi haurà 27 expositors amb obres relacionades amb la ceràmica al Terracotta Museu. Joan Vilà-Clara, president de l'Associació de Ceramistes de la Bisbal, subratlla la importància de renovar la mostra de ceràmica contemporània, la qual serà la primera edició que inclogui aquesta part expositiva.
Bonart. Aquest octubre se celebra la segona edició de la Biennal...
Joan Vilaclara. Sí, però cal recordar que la primera edició va anar molt bé, ja que es van fer les sessions de ceràmica 3D. Malauradament, no vam poder dur a terme la mostra temporal de ceràmica per culpa de la Covid, per tant, podríem dir que és la primera biennal de ceràmica contemporània expositiva.
B. Aquest any hi ha una part acadèmica, anomenada Ceràmica-Arquitectura.
J.V. Sí, considerem que el vincle entre la ceràmica i l'arquitectura és molt important. La ceràmica forma part de l'arquitectura, i el que volem fer és un repàs històric de la ceràmica dins del món arquitectònic. Per posar un exemple, citaria l'arquitecte Rafael Masó de Girona. Pel que fa als projectes futurs sobre aquesta disciplina, cal reconèixer que hi ha una part industrial molt important, però sense oblidar la part artística.
B. Quina diferència té aquesta Biennal de la resta que es realitzen arreu d'Espanya?
JV. Aquesta ens l'hem fet "molt nostra" i és una biennal de ceràmica contemporània. El nivell dels expositors que s'hi han presentat és molt alt, però també cal destacar la presència d'artistes joves amb molta projecció de futur, que fa poc que s'han instal·lat al municipi bisbalenc. El nostre principal objectiu és el d'aconseguir que la biennal esdevingui la més important de ceràmica contemporània del Sud d'Europa.
B. Quins canvis ha sofert el món de la ceràmica a la Bisbal d'Empordà durant els darrers anys?
JV. Tot aquest sector està canviant molt de pressa. En els darrers anys, ha disminuït el nombre de fàbriques grans al poble i actualment hi ha més presència de petits artesans. Puc confirmar que estem passant un bon moment de creativitat, tot i que la situació és molt diferent de la d'abans. Hi ha menys ceràmica industrial i més ceràmica artesana, més tallers-botigues, més creativitat, etc. Tot i això, el que volem aconseguir és que més públic nacional i internacional ens visiti, per tal de poder augmentar la qualitat i la demanda de les peces que produeixen els nostres artesans.
B. També heu creat un primer premi a la millor peça de ceràmica que es presenti en aquesta segona edició.
JV. Sí, és el Premi Associació de Ceramistes de la Bisbal d'Empordà, dotat amb un premi de 1.500 euros. La peça guanyadora estarà exposada durant un any a l'apartat de Ceràmica Viva del Terracotta Museu de la Bisbal d'Empordà, per tal de promocionar aquest sector.
Cal recordar que la primera edició de la Biennal es va celebrar el passat 2020, amb una mirada a la ceràmica 3D. La Terracotta Biennal va néixer com un esdeveniment cultural, artístic, artesanal i expositiu de la ceràmica, amb l'objectiu d'aglutinar la diversitat de la ceràmica i dels seus interessos. Es va presentar com una proposta per atraure galeristes, col·leccionistes i entusiastes de la ceràmica. En definitiva, l'origen de la Biennal es podria definir com el de mantenir un equilibri harmònic entre tradició i innovació.