Banner-HCB-1280x150px_v1-cat-1

Certàmens

Arrenca el Festival Panoràmic 2024

'Los coros menores', Demian Schopf
Arrenca el Festival Panoràmic 2024
bonart granollers - 10/10/24

El Festival Panoràmic 2024, que celebra la seva 8a edició, s'ha consolidat com un dels esdeveniments més rellevants del panorama cultural català dedicat a la imatge, tant fixa com en moviment. Aquest esdeveniment, que tindrà lloc del 10 d'octubre al 29 de desembre, torna a posar èmfasi en el diàleg interdisciplinari entre fotografia, cinema, vídeo i altres formes d'expressió visual contemporània. Enguany, el festival amplia la seva durada gairebé un mes i incorpora una nova seu, Terrassa, que s'afegeix a les ja establertes de Granollers i Barcelona.

Cada edició del Panoràmic gira al voltant d'un tema específic, i aquest any se centra en els "Extrems", un concepte que interpel·la directament els grans reptes contemporanis. La temàtica destaca com la polarització defineix el nostre temps en diferents àmbits, i anima els artistes participants a oferir lectures crítiques sobre aquestes tensions. Malgrat les promeses de globalització i progrés tecnològic, el segle XXI ha vist com aquestes dinàmiques de polarització s'han intensificat, exacerbant les desigualtats socials, territorials i econòmiques.

El festival aborda com l'acumulació de riquesa i poder en mans d'uns pocs genera noves tensions, que afavoreixen l'ascens de moviments populistes i ideologies autoritàries, erosionant la democràcia. Els artistes del Panoràmic 2024 exploren aquests fenòmens a través de temes com les migracions, les noves formes d’esclavatge, els desplaçaments forçats i la precarietat laboral. Al mateix temps, es plantegen alternatives utòpiques, formes de resistència i organització social que podrien trencar aquestes dinàmiques destructives, aportant un component profundament reflexiu i experimental al festival.

Enguany, el festival comptarà amb tres inauguracions escalonades. La primera tindrà lloc avui 10 d'octubre a Granollers, amb una conferència a càrrec de la comissària Mercè Alsina. El 24 d'octubre, Barcelona celebrarà la seva inauguració a la Fundació Lluís Coromina, mentre que Terrassa, nova seu del festival, obrirà el 14 de novembre a l'Arxiu Tobella i la Sala Muncunill.

 

Arrenca el Festival Panoràmic 2024 'La penúltima temptaió d'un fotògraf indomable', Boris Mikhaïlov

 

Granollers: epicentre del Festival Panoràmic

Granollers acollirà la major part de les activitats durant la primera fase, del 10 al 24 d'octubre, a la Roca Umbert Fàbrica de les Arts, amb diverses exposicions i activitats.

Una de les exposicions més destacades d'aquesta primera fase és 'The Temptation of Death' de Boris Mikhaïlov, un artista ucraïnès que aborda els moments més foscos del segle XX i XXI, com la caiguda de la Unió Soviètica i la guerra actual a Ucraïna. Mitjançant una mirada crua i descarnada, Mikhaïlov qüestiona la fotografia com a document històric, generant una reflexió sobre la mort i la supervivència en contextos polítics extrems, especialment pertinent en el moment actual.

També destaca l'obra d’ Alba G. Corral, 'Les petites coses', que utilitza la programació algorítmica per crear un univers generatiu i abstracte. Inspirada per les experiències de Montse Cruz, una treballadora de la fàbrica tèxtil de Roca Umbert, Corral eleva les tasques quotidianes aparentment insignificants a protagonistes de la seva obra, oferint una reflexió sobre la bellesa oculta en els petits detalls de la vida diària.

En una altra línia, Núria Güell presenta 'La sexualitat de l'amo', una exposició que explora el sexisme estructural i els abusos de poder que dominen les nostres societats. A través d'una reflexió crítica sobre la "nova masculinitat", Güell qüestiona els rols de gènere tradicionals i les estructures patriarcals, convidant el públic a repensar els conceptes d'autoritat i poder, tot proposant nous imaginaris sobre el desig i la convivència.

 

Arrenca el Festival Panoràmic 2024 'Les petites coses', Alba G. Corral

A més d'aquestes tres exposicions clau, el festival compta amb altres propostes molt interessants. Thania Petersen, amb 'Vannie Kaap', connecta les seves arrels afroasiàtiques amb la tradició sufí per examinar la història colonial de Sud-àfrica, mentre que Demian Schopf a 'Los coros menores' combina elements de la globalització amb referències hispanoindígenes per subvertir la cultura de masses.

Rabih Mroué, a 'Like Snow in the Middle of Summer', aborda la violència aèria i les seves seqüeles en el teixit social, explorant la fiabilitat de la memòria en la història del Líban. L'artista boliviana aruma | Sandra De Berduccy, amb 'Illasamay', fusiona tècniques ancestrals de teixit andí amb tecnologies modernes, reivindicant una tradició que està en risc davant l’hegemonia neoliberal.

Exposicions com 'NON STEREO-TIP, polítiques obertes del desig', comissariada per Amanda Cuesta, qüestionen els estereotips violents en la representació del desig, mentre que el projecte 'Com un cicló', comissariat per Moritz Neumüller, aborda les desigualtats socials i el canvi climàtic a través del fotollibre. Marta Ros, amb 'LLUÍÍÍÍÍÍS! Coreografies amb l’arxiu', repensa la representació col·lectiva mitjançant fotografies històriques, i el duo format per alfonso borragán i Paula Bruna, a 'Artropomorfismes. Assajos de sintonització invertebrada', explora la convivència entre humans i artròpodes.

Aquest conjunt d'exposicions reflecteix plenament la temàtica del festival, aportant perspectives diverses sobre els "Extrems" del nostre temps i obrint espais per a noves formes de convivència i resistència cultural.

 

Arrenca el Festival Panoràmic 2024 'Com un cicló', Moritz Neumüller

inclassificablesLa-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90