Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Notícies

Segon capítol d'INCLASSIFICABLES: la investigació artística que qüestiona el poder

Segon capítol d\'INCLASSIFICABLES: la investigació artística que qüestiona el poder
bonart barcelona - 09/10/24

El passat 6 d’octubre es va publicar el segon episodi de la segona temporada del pòdcast INCLASSIFICABLES, presentat per Ricard Planas i David Escamilla, a través de la plataforma 3CAT (Catalunya Ràdio). En aquesta ocasió, el programa es va gravar en un escenari únic: la Casa Garriga Nogués, al carrer Diputació de Barcelona, que és la seu del primer Museu d’Art Prohibit del món. Aquest espai singular, dedicat a exposar obres que han estat censurades o vetades per diversos motius al llarg de la història, va acollir una conversa rica i provocadora sobre els límits de l’art i el poder que té per desafiar les normes socials.

L'episodi va comptar amb dues convidades destacades: Núria Güell, una artista inclassificable i compromesa amb qüestionar els mecanismes institucionals i les normes imposades per la societat, i Rosa Rodrigo, directora del Museu de l’Art Prohibit. La conversa va girar al voltant de temes tan fonamentals com la censura artística, el poder transformador de l’art i el paper que el museu ha jugat en el seu primer any d'existència. A més de fer balanç d’aquesta primera etapa, Rodrigo va explicar alguns dels reptes que s’han enfrontat al crear un espai dedicat a donar visibilitat a obres censurades, subratllant la importància de protegir la llibertat d’expressió i el valor de l’art com a eina de crítica i resistència.

Durant el debat, es va posar en relleu com els artistes sempre han estat figures que s’anticipen als grans debats socials, sovint abordant temes incòmodes o poc entesos en el seu moment. Núria Güell, fidel al seu compromís amb la crítica institucional, va compartir les seves experiències sobre la necessitat de repensar les institucions culturals i els mecanismes de poder que encara governen gran part del món artístic.

Un altre dels grans temes va ser el binomi entre art i censura, un fenomen que continua vigent i que, segons les ponents, sovint legitima les obres censurades amb el pas del temps. Es va parlar de com la censura, encara que temporal, sovint fa més visibles aquells artistes que desafien els valors establerts i de com la societat actual, amb l’excés d’informació i la hipercorrecció política, està limitant la capacitat de reflexió crítica.

La conversa sencera del segon capítol d' INCLASSIFICABLES aquí.

 

Segon capítol d\'INCLASSIFICABLES: la investigació artística que qüestiona el poder Rosa Rodrigo, Núria Güell, David Escamilla i Ricard Planas.

thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Escenari_prodigios_Bonart_180x180 px

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90