Jordi Gimferrer, col·leccionista i crític d’art de Banyoles, va fer pública el desembre del 2022 la seva decisió de cedir una col·lecció de 131 obres d’art a l’Ajuntament de la seva ciutat natal. Aquesta donació ha generat un gran interès en els mitjans de comunicació, tant a escala catalana com internacional.
Inicialment, Gimferrer havia considerat donar la col·lecció a una institució museística destacada en l’àmbit nacional. No obstant això, les converses amb l’Ajuntament van fer que reconsiderés aquesta opció. Aquesta iniciativa no només busca preservar l'art, sinó també retre homenatge a les més de mil persones que van formar part de la història de la família Gimferrer a través de l'empresa Les Saques, que va ser una de les més importants a Banyoles durant el segle XX.
La col·lecció inclou obres d’artistes de renom com Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Modest Urgell, Marià Fortuny, Ramon Casas, Isidre Nonell, Joaquim Mir, Arístides Maillol, Josep Llimona, Joaquim Sunyer, Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan Ponç, Joan Josep Tharrats, Antonio Saura, Manuel Millares, Juana Francés, Joan Genovès, Eduardo Chillida, el Grupo Crónica, Joan Brossa, Albert Ràfols-Casamada, Miquel Barceló, Zush, Perejaume i Jaume Plensa. Entre les obres destacades hi ha la primera creació de Picasso realitzada l’any 1900 a la famosa taverna Quatre Gats de Barcelona, que és un retrat del compositor Morera, així com el primer dibuix surrealista de Dalí, datat del 1927 i titulat 'Els Putrefactes'. A més de la rica col·lecció de pintura, s’inclou una selecta representació d’art africà i oriental.
Jordi Gimferrer. © Anna Galí
Inicialment, l'edifici de Can Tarradas havia estat considerat com la ubicació per albergar la col·lecció. Tanmateix, recentment, l’Ajuntament de Banyoles ha hagut de reconsiderar aquesta alternativa a causa d’un informe tècnic que ha conclòs que l’immoble no és capaç de suportar una gran afluència de visitants. Les obres es traslladaran ara als edificis de Can Tomàs Teixidor i Cal Moliner, situats a la Plaça Major de Banyoles, un espai monumental declarat bé cultural d’interès nacional i un indret immillorable, ja que rep milers de visitants cada any.
S'espera que el nou museu estigui inaugurat a finals del 2025. A més, l’obertura del museu coincidirà amb la publicació d’un llibre sobre la vida de Gimferrer i un documental que ja s’està rodant, realitzat per la productora Cactus.
La donació de la col·lecció representa una oportunitat per a la ciutat de Banyoles de consolidar-se com un centre cultural de referència, preservant i exhibint obres que reflecteixen la riquesa de la història artística catalana.