1280x150

Exposicions

'L'anguila': el diàleg entre la pintura i la literatura de Paula Bonet

Una investigació que aborda temes com la sexualitat, la violència i la resiliència del cos femení, en una exposició emotiva i profunda.

'Júlia', 2024
\'L\'anguila\': el diàleg entre la pintura i la literatura de Paula Bonet
Nora Barnach barcelona - 07/10/24

El Museu Can Framis de Barcelona acull l'exposició ‘L'anguila. La carn com a pintura i la pintura com a mirall’. Aquesta mostra és una de les més importants en la carrera de Paula Bonet, ja que revisa i amplia el seu projecte anterior, ‘L'anguila’, que va veure la llum per primera vegada el 2021. Ara, amb noves obres i una mirada renovada, Paula Bonet proposa un recorregut profund per la seva obra pictòrica i literària.

Paula Bonet, nascuda a Vila-real el 1980, és reconeguda tant per la seva tasca artística com per la seva obra literària. En aquesta exposició, l'artista fusiona ambdues disciplines, mostrant com la pintura i la paraula poden establir un diàleg constant. La seva obra explora els límits entre la figuració i l'abstracció, i en aquest cas, ho fa amb una temàtica que interpel·la directament l'experiència femenina. A L'anguila, Bonet aborda qüestions com la sexualitat, el part, l'avortament, l'abús i la violència, temes que connecten profundament amb la seva pròpia trajectòria vital i artística.

Aquesta exposició, que estarà oberta al públic del 8 d'octubre al 19 de gener de 2025, es presenta en tres grans àmbits: Herència, Carn i Pintura. Aquestes seccions estan dissenyades per guiar el visitant a través d'una experiència immersiva, no només visual, sinó també reflexiva. A més de les pintures i díptics de gran format, l'exposició inclou punts sonors que reprodueixen fragments de la seva novel·la autobiogràfica, ‘L'anguila’ (Anagrama, 2021), creant un vincle profund entre la paraula escrita i l'expressió pictòrica. L'artista aconsegueix així traslladar la narrativa del llibre a la pintura.

 

\'L\'anguila\': el diàleg entre la pintura i la literatura de Paula Bonet 'La herencia', 2019

En paraules de l'artista, aquest projecte és una reflexió sobre el cos i la seva relació amb el món: “Reclamo l'espai de terra que em pertany, l'aire que he de poder respirar mentre visqui”. Aquesta declaració posa de manifest la importància que Bonet atorga al cos com a espai de memòria, d'experiències i de resistència. Les seves obres, treballades amb dissolvents com l'aiguarràs i el Sansodor, transmeten una certa violència, visible en les textures maltractades de les teles, que dialoga amb els temes de dolor i superació presents a la seva obra.

Aquesta exposició és, a més, la culminació d'un cicle en la seva carrera artística, un projecte que va iniciar-se fa més de dos anys i que, finalment, troba la seva expressió més completa a Can Framis. L'exposició original va ser presentada el 2021 al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, però aquesta nova versió inclou obres inèdites i una ampliació de la seva exploració sobre la figura femenina. Les grans cares de les dones que han marcat la seva obra plàstica tornen a aparèixer, però aquesta vegada amb una força renovada, violentes i impactants.

L'exposició també coincideix amb una altra mostra rellevant a Girona, dedicada a Roser Bru, una de les grans influències de Paula Bonet. Aquesta col·laboració entre la Fundació Vila Casas i el Museu d'Art de Girona crea un pont artístic entre la trajectòria de dues artistes fonamentals en el panorama artístic contemporani. Bru, que va influir profundament Bonet durant la seva estada a Xile, es presenta aquí com un referent de la lluita per la visibilització de la dona en l'art, un tema central també en l'obra de Bonet.

 

\'L\'anguila\': el diàleg entre la pintura i la literatura de Paula Bonet 'La pintura', 2020

 

Banner_Vendaval_SM_180x180180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90