40_MNACTEC_Banner-1280x150

Exposicions

Jaume Plensa a la Llotja de Palma

Escultures monumentals que exploren les tensions entre cos i ànima, matèria i esperit, i passat i futur.

'Mirall', Jaume Plensa
Jaume Plensa a la Llotja de Palma
Nora Barnach palma - 05/10/24

La Llotja de Palma s'ha convertit en un espai ideal per acollir les escultures de Jaume Plensa, oferint un diàleg fluid entre art i arquitectura. En aquest edifici amb segles d'història, les obres del reconegut artista català cobren vida, transformant la matèria en una expressió que connecta el passat, el present i el futur.

L'exposició, titulada ‘Mirall’, proposa una reflexió sobre les dualitats que defineixen la condició humana. Al centre de La Llotja s'erigeixen dues escultures d'acer inoxidable, 'Invisible Laura' i 'Invisible Rui', que amb els seus set metres d'alçada estan situades una davant de l'altra, d'esquena a l'entrada principal. Aquestes figures, com si fossin una prolongació de l'edifici mateix, simbolitzen tensions contraposades: cos i ànima, matèria i esperit, llum i foscor, opacitat i transparència, passat i futur.

 

Jaume Plensa a la Llotja de Palma 'Mirall', Jaume Plensa

Plensa estableix un paral·lelisme amb Janus, el déu romà de les dues cares, una que mira al passat i l'altra al futur, oferint així una clau per interpretar l'essència de l'exposició. L'artista ens recorda que "el nostre rostre es reflecteix en el dels altres", siguin amics, amants o desconeguts. Aquest reflex provoca una reflexió sobre la naturalesa humana, en aquell punt on passat i futur es troben, on el dolor es confon amb el plaer, i on els somnis encara no realitzats es projecten en el mirall de l'altre.

La interacció amb l'espai de La Llotja és crucial per Plensa, ja que ressalta la rellevància de l'entorn en la seva obra, fent que l'exposició sigui una col·laboració entre art i arquitectura, entre temps i història. Segons Plensa, la creació contemporània és una aliada de la història, i aquesta exposició en un edifici tan emblemàtic n'és una prova clara.

Plensa resumeix la seva visió de 'Mirall' amb una reflexió contundent: "Homes i dones comparteixen els seus rostres en el més generós dels nostres actes. La dualitat entre el cos i l'ombra, el dia i la nit, el goig i el dolor... La dualitat de tots els nostres somnis, que encara esperen néixer en el reflex d'un mirall." Aquesta dualitat, present al llarg de tota l'exposició, representa l'essència que Plensa ha capturat, oferint als visitants un recorregut a través dels contrastos de l'existència humana.

 

Jaume Plensa a la Llotja de Palma Janus, el déu romà de les dues cares.

inclassificablesBaner-180x180-px

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90