Baner-1280x150-px

Exposicions

La Sala Dalmau celebra els seus 45 anys de la mà de Torres-García

Una nova exposició celebra la seva evolució artística, mostrant la seva obra en un recorregut per diferents etapes creatives.

'Locomotora y aserradero', Torres-García (1946)
La Sala Dalmau celebra els seus 45 anys de la mà de Torres-García
bonart barcelona - 01/10/24

Entre les parets atemporals de la Sala Dalmau, el passat i el present es fonen en un diàleg continu amb l'art. El 17 de setembre de 2024, la galeria va obrir les portes a una exposició única, una celebració en doble ocasió: els 150 anys del naixement del genial artista Joaquín Torres-García i els 45 anys de la mateixa Sala Dalmau. Aquesta mostra és més que una simple retrospectiva, és un homenatge profund a una figura que ha marcat la història de l’art i que ha estat estretament lligada a la trajectòria de la galeria des dels seus inicis.

Amb aquesta exposició individual de Torres-García, els visitants són convidats a fer un viatge per l’evolució artística d’un mestre que, des de les primeres dècades del segle XX, va deixar una empremta inesborrable en el món de l’art. Des del seu període noucentista a Catalunya, fins a la seva estada a París, i culminant amb el constructivisme que va definir els seus últims anys, la Sala Dalmau ofereix una oportunitat per redescobrir cada etapa creativa d’aquest artista polifacètic.

L’exposició no només se centra en les seves obres pictòriques, sinó que inclou també algunes de les seves "joguines", peces didàctiques que reflecteixen el vessant més innovador i pedagògic de Torres-García. Aquestes joguines, concebudes per fomentar la creativitat i el pensament crític, esdevenen una mostra més de la seva vocació educativa, un aspecte que també es va manifestar en la fundació del seu famós Taller Torres-García a Montevideo, on va ensenyar a tota una generació d'artistes uruguaians a desenvolupar una avantguarda pròpia.

 

La Sala Dalmau celebra els seus 45 anys de la mà de Torres-García 'Conejo', Torres-García (1928)

 

Torres-García i la Sala Dalmau comparteixen una història de connexions que s’han anat teixint al llarg dels anys. Des de les exposicions dedicades a les avantguardes històriques, fins a mostres monogràfiques com les de 1995 i 1998, la galeria ha estat un escenari constant per donar a conèixer i reivindicar el llegat d’aquest artista inclassificable. Ara, amb aquesta nova mostra, la galeria recupera aquest vincle per recordar i celebrar la influència d’un home que va desafiar les convencions artístiques del seu temps.

Amb gairebé mig segle de vida, la Sala Dalmau s’ha consolidat com una de les galeries deganes del carrer Consell de Cent. Fundada l’any 1979 per Francesc Draper, la seva filla Mariana Draper continua avui el llegat amb dedicació, gestionant amb passió i visió aquest espai que va néixer en homenatge al llegendari marxant Josep Dalmau. Dalmau, conegut per ser el primer a presentar artistes com Joan Miró o Salvador Dalí, va ser també el marxant de Torres-García, un vincle que ha perdurat en el temps i que ara torna a brillar amb aquesta commemoració.

Aquesta exposició no només ofereix una mirada al passat de l’artista, sinó que també posa en valor la tasca de col·leccionistes que han cedit generosament obres per a l’ocasió. El projecte de la Sala Dalmau, fidel als seus orígens, ha estat sempre el de recuperar artistes que, per raons polítiques o culturals, van haver d’emigrar o treballar fora d’Espanya, però que van jugar un paper essencial en les avantguardes.

En aquest 45è aniversari, la Sala Dalmau no només recorda els seus inicis, sinó que es reafirma com a punt de referència en l'escena artística de Barcelona, un espai on l'art, la memòria i la història es troben per teixir noves narratives. L'exposició de Torres-García, disponible fins al 31 d'octubre, és un reflex de la constància i el compromís de la galeria amb els artistes que han marcat època, i amb un col·leccionisme que ha fet possible que la seva obra perduri.

 

La Sala Dalmau celebra els seus 45 anys de la mà de Torres-García Sala Dalmau al c/Consell de Cent.

Banner Didier 180 x 180 pxEscenari_prodigios_Bonart_180x180 px

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88