40_MNACTEC_Banner-1280x150

Notícies

Domènech i Montaner, Tàpies i la música

Una visita que explora la connexió entre arquitectura i música a través de dos referents del modernisme barceloní.

Domènech i Montaner, Tàpies i la música
bonart barcelona - 01/10/24

El Palau de la Música Catalana i el Museu Tàpies ofereixen aquesta tardor una visita guiada combinada que permetrà descobrir dos dels edificis més emblemàtics de Barcelona, tots dos projectats pel reconegut arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner.

El recorregut comença al Museu Tàpies, ubicat a l'antiga editorial Montaner i Simón, un edifici pioner en la integració de tecnologies industrials com el maó vist i el ferro dins el teixit urbà. Construït entre 1880 i 1882, aquest espai exemplifica la transició de l’arquitectura eclèctica del segle XIX cap al nou estil modernista que començava a prendre força a la ciutat. Juntament amb la Casa Vicens d’Antoni Gaudí, és un dels pocs exemples que encara queden d’aquesta manera de construir, que pràcticament ha desaparegut. 

La visita continua després al Palau de la Música Catalana, una autèntica joia del modernisme català i l'única sala de concerts declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO. Construït entre 1905 i 1908, el Palau destaca per l'ús de tècniques arquitectòniques innovadores, com la integració de perfils laminats i una estructura central metàl·lica reforçada amb contraforts d’inspiració gòtica. També destaca per la seva espectacular combinació de vitralls, mosaics i escultures, que converteixen aquest espai en una obra d’art global, tant des del punt de vista visual com acústic.

 

Domènech i Montaner, Tàpies i la música Museu Tàpies

A banda de permetre als visitants gaudir de la història i l'arquitectura de dos edificis tan importants, la visita també aprofundeix en la relació d'Antoni Tàpies amb la música, un element central en la seva obra. Tàpies sentia una profunda admiració per compositors com Johann Sebastian Bach, Richard Wagner o John Cage, i trobava en la música una font inesgotable d’inspiració i creativitat. Aquesta connexió es reflecteix a les seves obres, que transmeten l’harmonia i l’expressió poètica pròpies de la música, una influència que es fa evident en molts dels seus treballs.

Aquestes visites formen part del cicle ‘Mirades del Palau’, que busca oferir noves perspectives sobre el Palau de la Música Catalana a través de diferents temàtiques. És una iniciativa oberta a tot tipus de públics, però especialment pensada per a aquells que ja coneixen aquests espais i volen redescobrir-los amb una nova mirada. En el marc de la celebració de l’Any Tàpies, aquesta visita és una oportunitat única per endinsar-se en la relació entre l’art i la música, mentre es gaudeixen dues de les obres més destacades del modernisme.

Dates i horaris de les visites disponibles aquí.

 

“Mireu, mireu a fons! I deixeu-vos portar plenament per tot el que fa ressonar a dintre vostre el que ens ofereix la mirada, com el qui va a un concert amb el vestit nou i el cor obert amb la il·lusió d’escoltar, de sentir senzillament amb tota la seva puresa, sense voler de totes passades que els sons del piano o de l’orquestra hagin de representar forçosament un cert paisatge, o el retrat d’un general, o una escena de la història, com es voldria sovint que només fos la pintura”.

Cavall Fort (Barcelona), núm. 82 (gener de 1967).

 

Domènech i Montaner, Tàpies i la música Cartell de Palau 100, Antoni Tàpies (2000)

Impremta Pages - banner-180x178Banner Didier 180 x 180 px

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90