40_MNACTEC_Banner-1280x150

Notícies

Bayona, Cabellut, Plensa i Espert: doctors honoris causa de la Universitat de Barcelona

'Nuria', Jaume Plensa (2017)
Bayona, Cabellut, Plensa i Espert: doctors honoris causa de la Universitat de Barcelona
bonart barcelona - 30/09/24

La Universitat de Barcelona (UB) ha distingit avui dilluns 30 de setembre quatre figures destacades del panorama cultural amb el títol de doctors honoris causa. El cineasta Juan Antonio Bayona, l'artista Lita Cabellut, l'escultor Jaume Plensa i l'actriu Núria Espert han estat homenatjats en una cerimònia al Paranimf de l’Edifici Històric.

El rector Joan Guàrdia ha ressaltat el talent, l’excel·lència i la projecció internacional dels quatre distingits, deixant clar que són figures clau en el món de la cultura i amb una influència indubtable en la societat a través de les seves disciplines. En els seus discursos, cadascun ha expressat que es tracta d’un gran honor i han aprofitat per defensar la importància de la cultura.

Juan Antonio Bayona, en la seva intervenció, ha reflexionat sobre les vivències que el cinema li ha brindat i ha recordat que va formar part de la primera promoció de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), vinculada a la UB. “En aquell moment, a l’estat espanyol, només es podia cursar cinema a Barcelona”, ha afirmat, subratllant la importància del suport universitari a aquests estudis. A més, ha afirmat que el cinema és probablement l'art més significatiu del segle XX i ha instat els centres universitaris a continuar reconeixent els grans directors i professionals. “Vull pensar que les meves pel·lícules aporten alguna cosa, que ajuden a enfrontar-se d’alguna manera a la incertesa d’estar viu i que fan del món un lloc una mica més just i amb més sentit”, ha conclòs.

Lita Cabellut, visiblement emocionada, ha descrit el moment com un dels més inesperats de la seva vida. Ha ressaltat la interconnexió entre l’art i la ciència, indicant que ambdues disciplines comparteixen un desig de profunditat i comprensió. “Amb aquest reconeixement em sento completa”, ha expressat, agraint a tots els que han participat en aquesta jornada. Ha anomenat la universitat com a guardiana de la intel·ligència social, recordant que la veritable educació es fonamenta en l'excel·lència dels alumnes que superen els seus mestres.

Jaume Plensa ha tancat el cicle de discursos amb una exaltació de la bellesa, subratllant la rellevància de l’art en la vida quotidiana i la seva capacitat regeneradora. Ha indicat que l'art ha de ser un vehicle d'esperança en un món marcat per conflictes i desinformació. Ha reflexionat sobre la seva relació amb la universitat, assenyalant la dificultat de ser professor i l'absència de fronteres d'edat o condicions en la creació artística.

La professora Dolors Tapias, padrina dels nous doctors honoris, ha destacat les contribucions de cadascun, subratllant la capacitat de Bayona de fer del cinema una experiència sensorial, la profunditat de l’obra de Cabellut que connecta amb l'ànima humana, l'emoció que Espert aporta al teatre i la força evocadora de les escultures de Plensa.

 

Bayona, Cabellut, Plensa i Espert: doctors honoris causa de la Universitat de Barcelona 'Solidaridad V', Lita Cabellut (2021)

 

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021Eude, generic

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88