El Museu de Belles Arts de Bilbao es consolida com un referent en la conservació i estudi de l'obra d'Antonio de Guezala (Bilbao, 1889-1956), gràcies a la recent incorporació d’un valuós fons artístic i documental a la seva col·lecció. Aquesta incorporació, possible mitjançant adquisicions, donacions i dipòsits, inclou un conjunt ampli d'obres i materials que reflecteixen la trajectòria d’un dels artistes més polifacètics del País Basc. Des del 27 de setembre, els visitants ja poden gaudir d’aquest llegat al museu, el qual consolida la figura de Guezala com una de les més influents del seu temps.
El fons, provinent dels hereus de l'artista, inclou 7.400 objectes que abasten des de dissenys per a cartells, ex libris, fotografies i filatèlia, fins a mobles dissenyats per Guezala. Aquesta donació es complementa amb l’adquisició de 42 pintures i obres sobre paper del mateix artista, així com una aquarel·la de Sonia Delaunay. El Museu ha adquirit aquestes peces gràcies a la col·laboració de la Fundació Bancària BBK i els Amics del Museu. A més, s'ha dipositat un grup d’obres de contemporanis com el dibuixant Luis Bagaría i el pintor Anselmo Guinea, sogre de Guezala, completant un fons que ofereix una visió global de l’art d’aquest període.
Aquesta rica col·lecció s'exposa a les sales 8 a 10 dins de l’exposició ‘Entreacto’, una mostra que explora el context sociocultural de Bilbao entre 1924 i 1945, una època clau per a l’evolució artística de Guezala. El pintor va ser un dels fundadors de l'Associació d'Artistes Bascos el 1911, i més tard, va ocupar càrrecs destacats en els patronats dels Museus de Belles Arts i d'Art Modern de la ciutat. La seva obra destaca per la seva capacitat d’absorbir les influències europees contemporànies, des del modernisme fins a les avantguardes, integrant aquests corrents en les seves pintures, caricatures i dissenys gràfics.
Caricatura de Pedro Mourlane Michelena, 1916
Pilar Mur, historiadora i comissària de la gran exposició sobre Guezala que el museu va organitzar entre 1991 i 1992, sosté que l’artista va introduir en l’art basc una “consciència contemporània”. Segons Mur, la seva obra reflecteix l’adopció d’un estil de vida modern que trenca amb el tradicionalisme, celebrant les novetats de la societat urbana. Aquesta visió es plasma en obres com 'Choque de tranvías en El Arenal', una peça recentment adquirida pel museu, que exemplifica l'interès de Guezala pel món contemporani i la seva voluntat de plasmar la vida urbana moderna.
Guezala no només va ser pintor, sinó també il·lustrador, dissenyador gràfic, caricaturista i creador d’ex libris, treballant en un ampli ventall de tècniques. Aquesta polifacètica producció, que es pot veure ara al museu, inclou també les seves caricatures dels membres de l’Associació d’Artistes Bascos i altres treballs que mostren la seva recerca constant de noves formes expressives. La seva obra no es limitava a representar els paisatges autòctons, sinó que explorava temes urbans i cosmopolites, com reflecteixen les obres del seu període més madur.
Amb aquesta adquisició i donació, el Museu de Belles Arts de Bilbao enriqueix el seu patrimoni artístic i apropa al públic una figura fonamental de l’art espanyol del segle XX. Guezala, que sempre es va mantenir al marge del mercat artístic, troba en aquesta exposició un espai per ser redescobert.
Miguel Zugaza, Juan Mari Aburto, Oier Aranzabal Guezala, Miriam Alzuri i Nora Sarasola a l'acte d'inauguració del nou fons.