LS_Online_BONART_1280X150-22

Exposicions

Art i natura al Pavelló Mies van der Rohe

L'artista Caio Reisewitz transforma l’icònic Pavelló Alemany de Barcelona amb una instal·lació que ens convida a reflexionar sobre la nostra responsabilitat amb el medi ambient.

© Anna Mas
Art i natura al Pavelló Mies van der Rohe
Nora Barnach barcelona - 25/09/24

L'exposició 'Suspendre el Cel' de Caio Reisewitz ocupa el Pavelló Mies van der Rohe amb una intervenció que uneix art, activisme i consciència ambiental. Inspirada en els pensaments dels líders indígenes Davi Kopenawa i Ailton Krenak, aquesta obra ens convida a repensar la nostra relació amb la natura. Basant-se en la cosmovisió yanomami, que narra que la terra va sorgir d'un fragment del cel, Reisewitz alerta sobre la destrucció del planeta i les conseqüències de desvincular-nos dels coneixements ancestrals, subratllant la fragilitat de l'equilibri entre els éssers humans i el món natural.

La intervenció, que es podrà visitar fins al 10 d'octubre, transforma el pavelló en un espai verd amb prop de 600 plantes que s’integren dins de l’estructura, difuminant els límits entre l'interior i l'exterior. La disposició vegetal inclou una selecció de plantes tropicals i mediterrànies, creant un paisatge dens i vibrant que dialoga amb les parets de vidre del pavelló, evocant l’obra de Lina Bo Bardi i la seva famosa 'Casa do Vidrio'.

 

Art i natura al Pavelló Mies van der Rohe Casa do Vidrio, Lina Bo Bardi

Aquesta integració de natura i arquitectura reflecteix també la sensibilitat del modernisme brasiler, representat per figures com Roberto Burle Marx i Oscar Niemeyer, que van saber fusionar espais construïts amb l'entorn natural. La proposta de Reisewitz al Pavelló Mies van der Rohe no és només una instal·lació visual, sinó una crida a l'acció davant la destrucció de l'Amazònia i el genocidi cultural de les comunitats indígenes. L'artista ens recorda que l'Amazònia necessita ser protegida no només com a recurs natural, sinó com a patrimoni cultural. A més, la seva obra denuncia la desaparició de les polítiques públiques de protecció ambiental al Brasil i reclama una visió més harmònica entre humans i natura.

El dia 1 d'octubre, Caio Reisewitz, juntament amb l'arquitecta urbanista Isabella Lenzi i la curadora Claudia Segura, oferirà una conversa pública sobre la interacció entre natura i arquitectura, la protecció del medi ambient i la lluita per la preservació de les cultures indígenes.

 

“Suspendre el cel és ampliar el nostre horitzó; no pas l’horitzó futur, sinó l’existencial. És enriquir les nostres subjectivitats.” A. Krenak

 

Art i natura al Pavelló Mies van der Rohe Caio Reisewitz, © Anna Mas

 

Banner Didier 180 x 180 pxLS_Online_BONART_180X180-25

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88