Claudio Goulart és un artista que va saber plasmar les tensions i les transformacions del seu temps a través d'una obra multidisciplinària i compromesa. Ara, la seva mirada crítica i el seu enfocament innovador arriben a la galeria Zielinsky amb l'exposició 'Gladiators of the Future', en el marc del Barcelona Gallery Weekend.
Nascut al Brasil i resident als Països Baixos, Goulart va ser un artista polièdric que va abraçar la performance, el videoart, la fotografia i l'art postal com a mitjans per desafiar els límits de l'art i la història. A Amsterdam, va trobar un entorn fecund per desenvolupar la seva pràctica, col·laborant amb figures com Flavio Pons, Ulises Carrión i Vera Chaves Barcellos. Tot i aquestes influències, Goulart es va distingir per la seva veu pròpia, generant discursos que ressonen amb força en les pràctiques artístiques contemporànies.
L’exposició 'Gladiators of the Future' s’inaugura avui 19 de setembre i es podrà visitar fins al 12 de novembre. A través d’una selecció d'obres que no segueixen una seqüència cronològica, sinó que es reuneixen al voltant de les temàtiques que van marcar la seva carrera: el cos, tant de l'artista com de les ciutats; la política, amb el postcolonialisme i les identitats al centre; i el temps, una constant en la seva obra. En la seva creació, el cos no és només un objecte de representació, sinó un territori de resistència i transformació.
Al llarg de la seva trajectòria, Goulart va abordar qüestions crucials per entendre el món contemporani, com les tensions entre el nord i el sud globals, l'hegemonia dels mitjans de comunicació i els estereotips construïts des de la perspectiva postcolonial.
A partir dels anys noranta, la seva obra va adquirir una dimensió més política, influïda per la crisi del VIH/SIDA. Les poètiques del cos i la identitat es van convertir en eixos centrals de la seva producció, oferint una reflexió sobre el poder de la reconstrucció personal i col·lectiva davant de l’opressió.
'Portrait interieur', Claudio Goulart (1995)