2024 Inserció Bonart Segell IMPULSA CULTURA

Notícies

El Museu Reina Sofía aposta pel talent femení en la nova temporada

La programació del 2024-2025 destaca pel protagonisme de les dones artistes i una aposta per la revisió crítica de la història de l’art i la societat.

'Untitled', Huguette Caland (1984)
El Museu Reina Sofía aposta pel talent femení en la nova temporada
Nora Barnach madrid - 18/09/24

Amb la nova temporada, el Museu Reina Sofía obre les seves portes com un espai de revelació i redescobriment. Les veus de les dones artistes ressonaran amb força, ocupant més de la meitat de les exposicions monogràfiques, mentre la performance entrellaçada amb l'exploració del cos, es desplegarà com un diàleg entre el moviment i l’art. Les aportacions estètiques d'Espanya a principis del segle XX també trobaran el seu lloc, convidant a revisar moments clau de l’art espanyol, corrents artístics i figures que van marcar una època.

Alhora, el nou director, Manuel Segade, prepara una reordenació progressiva de la col·lecció permanent. Amb la mirada posada en l’escultura geomètrica dels anys 60 i 70, les noves obres es presentaran a les terrasses de l’edifici Nouvel. Segade ha destacat que actualment només un 5% de les 25.000 peces del fons del museu estan exposades, i ha expressat la seva voluntat d’amplificar la visibilitat d’aquest ric patrimoni artístic.

La primera exposició de la temporada, 'Soledad Sevilla. Ritmos, tramas, variables', s'inaugura el 25 de setembre i serà una retrospectiva ambiciosa dedicada a aquesta reconeguda creadora, guanyadora del Premi Velázquez 2020. Comissariada per Isabel Tejeda Martín, l'exposició reuneix un centenar d'obres que recorren tota la seva trajectòria artística, des dels seus inicis fins a les creacions més recents, algunes d'elles inèdites. L'obra de Sevilla es caracteritza per l'ús de formes geomètriques, amb un llenguatge que es basa en la simplicitat de la línia i el color.

La segona exposició, 'Esperpento. Arte popular y revolución estética', que s'inaugura el 9 d'octubre, reflexiona sobre el concepte d'esperpent formulat per Valle-Inclán a principis del segle XX com una eina crítica de la realitat i, sobretot, com una resposta a la decadència moral i al retard d’Espanya. El terme es va convertir en una forma de confrontar les limitacions socials, polítiques i culturals del país. Aquesta mostra inclourà pintures i obres audiovisuals que cobreixen un ampli període, des del segle XIX fins a l'actualitat, amb la participació d'artistes espanyols com Eugenio Lucas i José Guillermo Solana, així com figures internacionals com José Clemente Orozco i Umberto Boccioni.

'En el aire conmovido...', coorganitzada pel Museu Reina Sofía i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i comissariada pel pensador francès Georges Didi-Huberman, s'inaugura posteriorment. Inspirada en el Romancero gitano de Federico García Lorca, aquesta exposició explora una antropologia política de l'emoció des d'una perspectiva poètica. El títol fa referència a l'emoció desbordada, no limitada a un únic subjecte, i connecta amb la idea lorquiana del "duende". 

 

El Museu Reina Sofía aposta pel talent femení en la nova temporada 'Forma similar', Soledad Sevilla (2013)

 

El 20 de novembre s'inaugura 'Opera to a Black Venus. ¿Qué nos diría mañana el fondo del océano si hoy se vaciara de agua?', de l'artista portuguesa d'ascendència africana Grada Kilomba. L'exposició reuneix diverses instal·lacions en les quals Kilomba vincula el món ritual africà amb els grans mites dramàtics occidentals. La seva obra exposa els microrracismes presents a Europa, especialment en relació amb els prejudicis vinculats a les plantacions d'esclaus del segle XIX. A través de la narració de contes, l'artista construeix un imaginari poètic on l'art esdevé una eina de resistència.

La primera gran retrospectiva europea de l'artista libanesa Huguette Caland s'inaugurarà el 19 de febrer de 2025. L'exposició inclourà unes 200 obres, entre pintures, tèxtils i collages, que aborden els grans problemes migratoris del segle XX. Caland, que va emigrar a París i més tard a Los Angeles, va desafiar constantment les convencions estètiques, socials i sexuals de la seva època. La mostra revelarà no només l'evolució estilística de la seva obra, sinó també el seu ús de colors, formes, línies, repeticions, així com les paraules i lletres que impregnen el seu treball.

El 26 de febrer de 2025, serà el torn de 'Hello Everyone' de Laia Estruch, artista catalana especialitzada en la performance. Estruch explora la veu humana com a element material, utilitzant les cordes vocals per generar un llenguatge sonor més enllà de la simple interpretació. Sovint crea escenaris escultòrics interactius i monumentals per als seus projectes vocals, combinant acrobàcies i gimnàstica per produir sons i experimentar amb noves formes d'expressió.

 

El Museu Reina Sofía aposta pel talent femení en la nova temporada 'Moat-1', Laia Estruch (2016)

 

L'exposició 'Néstor reencontrado', dedicada a Néstor Martín-Fernández de la Torre, s'inaugurarà el 7 de maig de 2025. Aquest artista polifacètic va treballar en disciplines com la pintura, el muralisme i l'escenografia teatral. La seva obra, marcada pel modernisme, el decadentisme i el simbolisme, mostra una fascinació pels cossos andrògins, amb una sensualitat i un homoerotisme que van desafiar els estàndards morals de l'època. Néstor és una figura essencial del canvi de segle en l'art espanyol, un període que el museu explorarà en la seva reordenació futura.

L'última retrospectiva femenina de la temporada serà la de Marisa González, comissariada per Violeta Janeiro. Aquesta mostra revisarà la trajectòria de l'artista bilbaïna, pionera en l'experimentació amb noves tecnologies de comunicació i reproducció d'imatges als anys 70. González és considerada una figura clau de l'art espanyol i una de les primeres feministes dels anys 60. La seva obra explora la relació entre residus, desferres i la combinació d'originals i reproduccions, temes recurrents en la seva pràctica.

La temporada conclourà amb una retrospectiva de l'artista guatemalenc Naufus Ramírez-Figueroa. La seva obra combina objectes escultòrics, performances i enregistraments de so i vídeo, creant una narrativa plàstica que vincula història i autobiografia. Inspirat per la tradició dels pobles originaris d'Amèrica Llatina i l'activisme polític a Guatemala, Ramírez-Figueroa revisita relats històrics a través del cos i l'escenificació, heretant elements del teatre experimental.

 

El Museu Reina Sofía aposta pel talent femení en la nova temporada 'Un lugar de consuelo', Naufus Rodriguez (2020)

 

El museu reforçarà el seu paper com a referent cultural amb activitats en disciplines com el cinema, la literatura, el còmic, i les arts en viu, amb esdeveniments com el retorn de Hito Steyerl, el cicle sobre l'esperpent amb la Filmoteca Espanyola, la presència d'Eileen Myles o el còmic de Daniel Clowes. També hi haurà actuacions de ritmes afrocaribenys i dansa contemporània amb La Veronal.

40_MNACTEC_Banner-180x180Eude, generic

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88