Arrenca la 36a edició del Festival de Cinema de Girona, que enguany es dividirà en dues fases: la fase Alpha, del 12 al 14 de setembre, i la fase Beta, del 6 al 9 de novembre. La fase Alpha estarà centrada en l'animació, la videocreació i els videoclips, amb la projecció de 428 curtmetratges en tres sales diferents de la Casa de Cultura de Girona. La fase Beta es dedicarà al cinema de ficció, el documental, el cinema infantil i juvenil i la secció LGBTI+.
Fundat l'any 1989, aquest festival s'ha consolidat com una plataforma essencial per al talent emergent dins la indústria cinematogràfica. Ha destacat per la seva inclusivitat, permetent la participació de cineastes de tot el món sense restriccions de gènere, estil, temàtica o format. A més, ofereix un espai idoni per a la trobada entre creadors i professionals del sector, promovent la innovació i la creativitat audiovisual.
Cal destacar també, que la secció de videocreació és una de les poques que es manté en festivals com aquest, enguany amb propostes experimentals molt interessants de noms com Laura Isabel Schneider, Úrsula San Cristóbal i Saleh Bokharaei.
Un altre fet a destacar d'aquesta 36ena edició és que s’inaugurarà amb la projecció del curtmetratge Destino, una col·laboració emblemàtica entre Salvador Dalí i Walt Disney. Aquest curt de 7 minuts, nominat als Òscar l’any 2004, és el resultat de la cooperació entre els Estudis Disney i Dalí. Dalí va treballar directament als Estudis Disney a Burbank (Califòrnia), creant les il·lustracions per al curt l’any 1946.
La inspiració per al projecte va ser la cançó mexicana Destino d’Armando Domínguez, que va guiar tant el guió com la música del curt. A través de l'animació, Destino explora la importància del temps, amb una trama que gira al voltant de l’amor entre una ballarina i el déu Cronos, mostrant els diversos episodis que han de succeir abans que el destí es manifesti.
En aquest treball, Dalí utilitza la seva iconografia personal, combinant el paisatge empordanès amb imatges dobles adaptades al llenguatge de l’animació. Aquesta fusió acaba creant un món on els dibuixos distintius de Disney es barregen amb el surrealisme de Dalí.
Malgrat les dificultats inicials, el projecte no va veure la llum fins al 2003, quan Roy Disney, nebot del fundador, va rescatar el material existent als estudis Disney i a la Fundació Dalí per completar el curtmetratge com a repte personal.
La projecció del curtmetratge, avui 12 de setembre a les 19h a la Casa de Cultura de Girona, anirà a càrrec de Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, qui va visionar el curtmetratge en representació de la Fundació Dalí abans de la seva estrena mundial.