PalauRobert_Montserrat_970x250

Certàmens

Lee Miller i Jacques Léonard protagonistes de la XIII edició de la Biennal Xavier Miserachs

Amb un fort enfocament en la fotografia documental, la Biennal presenta grans mestres de la fotografia, recolza nous talents i recupera arxius fotogràfics locals que revelen la memòria de la comarca.

La Chanca, Almería © Sucesores Pérez Siquier, 2022
Lee Miller i Jacques Léonard protagonistes de la XIII edició de la Biennal Xavier Miserachs
bonart palafrugell - 10/09/24

La XIII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, un dels festivals de fotografia més consolidats de Catalunya, està en marxa a Palafrugell fins al 13 d’octubre de 2024. Amb el seu compromís de retre homenatge a figures icòniques de la fotografia i impulsar nous talents, aquest esdeveniment té l'objectiu d'apropar la fotografia al gran públic, oferint exposicions de gran valor històric i artístic. Aquesta edició, amb 10 exposicions repartides per diversos espais culturals de Palafrugell i Llafranc, presenta una cuidada selecció d’artistes que exploren temàtiques diverses, des de la memòria històrica fins a la vida quotidiana.

En aquesta edició destaquen especialment dues figures de renom: Lee Miller i Jacques Léonard.

Miller, coneguda per la seva contribució al fotoperiodisme, aporta una mirada única a la Segona Guerra Mundial, però també es distingeix per la seva atenció especial a les dones, tant a la guerra com en la seva obra general. D'altra banda, Léonard ens transporta a la vida quotidiana dels anys seixanta a Barcelona, amb un focus humà i proper a la infància i les comunitats que retratava.

Les exposicions es despleguen en espais emblemàtics com el Museu del Suro de Catalunya, l’Espai Cultural La Bòbila, el Teatre Municipal de Palafrugell, la Fundació Josep Pla, el Museu Can Mario (Fundació Vila Casas), la Biblioteca Pública de Palafrugell, la Llibreria Nollegiu Mediterrània i, per primera vegada, a la Torre de Guaita i Centre d’Interpretació del Far de Sant Sebastià a Llafranc, així com al Mercat de la Carn de Palafrugell.

 

Mirades de transformació: Lee Miller, Jacques Léonard, Carlos Pérez Siquier i Colita

Una de les grans protagonistes d’aquesta edició és Lee Miller, una figura imprescindible en la història de la fotografia del segle XX. La mostra titulada 'El Desig de Llibertat', exposada a l'Espai Cultural La Bòbila (C. Garriga, 24, Palafrugell), repassa la seva trajectòria, des dels seus inicis com a model de moda fins al seu paper com a corresponsal de guerra. Miller va immortalitzar moments clau de la Segona Guerra Mundial, incloent-hi l’alliberament dels camps de concentració nazis. La seva mirada femenina i única destaca pel seu tractament de la guerra i la seva atenció a les dones en els conflictes, oferint una perspectiva poc habitual a l'època. La retrospectiva, que inclou més de 60 imatges, posa de relleu la seva obra en la moda, el surrealisme i el fotoperiodisme de guerra.

Jacques Léonard és una altra figura destacada d’aquesta edició. La seva exposició 'Petites Lectures', a la Llibreria Nollegiu Mediterrània (C. de la Tarongeta, 24-26. Palafrugell), capta la vida quotidiana dels nens i nenes dels anys seixanta a Barcelona, retratant-los mentre juguen i llegeixen pels carrers. Amb una clara influència documental i humanista, Léonard ofereix una visió íntima i nostàlgica de la infància urbana. Conegut pel seu retrat de la comunitat gitana gràcies al seu matrimoni amb Rosario Amaya, aquesta mostra revela una faceta menys coneguda del fotògraf, que fins fa poc temps havia estat relativament desconegut fora de cercles especialitzats.

 

Lee Miller i Jacques Léonard protagonistes de la XIII edició de la Biennal Xavier Miserachs © Arxiu Família Jacques Léonard


Pioner en la fotografia en color a Espanya, Carlos Pérez Siquier presenta 'La Chanca en Color' (1962-1965) al Museu Can Mario de la Fundació Vila-Casas (Plaça de Can Mario, 7, Palafrugell). Es tracta d'una sèrie que retrata el barri d’Almeria amb una perspectiva experimental. Siquier, que anteriorment havia treballat en blanc i negre, utilitza el color per destacar les textures del paisatge urbà, creant una obra més conceptual que documental. La seva capacitat per captar espais marginals el consagra com a figura clau en la renovació de la fotografia espanyola, com també ho va ser Colita

És al Museu del Suro de Catalunya (Placeta del Museu, s/n, Palafrugell) on trobem un recorregut per la prolífica carrera de la fotògrafa barcelonina amb l'exposició 'Para un Roto y para un descosido'. Coneguda pel seu humor, feminisme i llibertat, Colita va immortalitzar moments icònics de la història contemporània de Barcelona, des de la Transició fins a la Nova Cançó, el flamenc i el cinema. El seu arxiu fotogràfic és un testimoni viu dels canvis socials i culturals d’Espanya.

 

Exposicions que posen de manifest la memòria local

En aquesta XIII edició de la Biennal, també destaquen diverses exposicions que combinen la recuperació de la memòria local i permeten reflexionar a través de la imatge sobre la identitat, la memòria i la relació amb l'entorn.

'Àlbum d’Estiueig’, de Francesc Roig Ventura, a la Sala d’Exposicions del Teatre Municipal (C. de Santa Margarida, 1, Palafrugell), ofereix una col·lecció de fotografies que documenten els estius de la família Roig Junyent a Llafranc als anys 40 i 50, capturant la vida d’una família benestant catalana en un període de canvi social i cultural. És una mirada nostàlgica a una època ja passada però fonamental per a la història local.

També al Teatre Municipal, Lluís Català presenta ‘Pala’, un mural format per 320 retrats de residents de Palafrugell de diferents col·lectius, perfils i procedències. El projecte, iniciat el 2020, busca reforçar el sentiment de comunitat i pertinença.

La Fundació Josep Pla (C. Nou, 51, Palafrugell) acull ‘La meva Mediterrània’, on el mallorquí Toni Catany explora el Mediterrani amb una mirada poètica. Es tracta d'un projecte que combina imatges i textos de Josep Pla. Catany va ser conegut per les seves fotografies sensuals, subtils i atemporals que capten la bellesa i el simbolisme del Mediterrani, presentat com un espai geogràfic i cultural que fascinava als dos artistes.

 

Lee Miller i Jacques Léonard protagonistes de la XIII edició de la Biennal Xavier Miserachs © Toni Catany

 

A la Biblioteca Pública de Palafrugell (C. de Sant Martí, 18, Palafrugell), l’exposició d’Anna Lofi, ‘Paredadors i pedrers, en perill d’extinció’, posa en valor l’ofici de la pedra seca, patrimoni cultural de la UNESCO, mentre que Marta Vergonyós, a la Torre de Guaita de Llafranc, explora la introspecció i el paisatge a 'Blueism: Blau endins...', en un viatge personal i poètic a través de la imatge.

I per últim, la Biennal d’enguany també inclou exposicions formatives. ‘Jo soc autor’ al Pati de la Biblioteca Pública presenta treballs d’estudiants de l'Escola de Fotografia ERAM de Girona, mentre que ‘De prop’ mostra fotografies en blanc i negre de David Garcia al Mercat de la Carn de Palafrugell, posant en valor la dimensió humana del comerç i dels serveis a Palafrugell.

 

Lee Miller i Jacques Léonard protagonistes de la XIII edició de la Biennal Xavier Miserachs Vista de l'exposició de Lee Miller a l'Espai Cultural La Bòbila.

BonartBanner180x180_curtmetratgeImpremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88