Banner-Flama-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

La reobertura del MAS: Un nou capítol per a l'art a Cantàbria

El Museu d'Art Modern i Contemporani de Santander (MAS) torna a obrir les seves portes i marca un moment clau en la vida cultural de la ciutat.

Vista de sala de la col·lecció permanent del MAS, 2024. © MAS
La reobertura del MAS: Un nou capítol per a l\'art a Cantàbria
bonart santander - 12/09/24

La reobertura del Museu d'Art Modern i Contemporani de Santander (MAS) suposa un esdeveniment clau per a la vida cultural de la ciutat, marcant un moment d'enorme significat per a la comunitat artística i el públic en general. Després de la rehabilitació de l'històric edifici de Leonardo Rucabado, que ha estat la seva seu des dels seus inicis, el museu es presenta de nou al públic amb una proposta renovada que reflecteix tres criteris fonamentals: la valorització del patrimoni propi, una selecció qualitativa i selectiva de les seves col·leccions, amb especial atenció al talent càntabre, i l'exhibició d'aquest llegat de manera que faciliti una comprensió clara i accessible per als visitants.

L'obertura del MAS no només suposa el retorn a l'activitat d'un servei públic museístic, sinó que també reafirma el compromís del museu amb la seva funció educativa i cultural, a través de la seva col·lecció permanent. Aquesta col·lecció es presenta sota el projecte denominat MAS-2024. Colección permanente, la inauguració del qual va tenir lloc al maig d’enguany. Amb aquesta iniciativa, es proposa una museografia que posa en relleu l'importantíssim patrimoni del museu, liderada pel famós retrat de Fernando VII de Francisco de Goya. El retrat, que exemplifica l'habilitat i la profunditat psicològica del pintor, és un dels elements que atrau nombrosos visitants i estudiosos de l'art al museu.

El recorregut per la col·lecció permanent del MAS es pot realitzar seguint un ordre cronològic, oferint així una visió coherent i completa de l'evolució de l'art des del segle XVI fins a l'actualitat. Els visitants poden optar per començar el seu recorregut per les obres més recents i anar ascendint fins a les peces més antigues, o bé seguir el camí invers. Aquesta flexibilitat permet una visió global i detallada del desenvolupament artístic al llarg del temps, destacant les diferents etapes i moviments que han marcat la història de l'art. En aquest sentit, el MAS ofereix una mostra extensa que no es limita exclusivament a la pintura, sinó que inclou una àmplia gamma de formes artístiques com ara escultures, fotografies, dibuixos, gravats, vídeos i instal·lacions.

 

La reobertura del MAS: Un nou capítol per a l\'art a Cantàbria Sala de la col·lecció permanent del MAS.

Un dels trets més rellevants d'aquesta col·lecció és que les obres que s'exhibeixen són, en gran mesura, producte de cessions o produccions dels artistes, realitzades amb motiu de les seves corresponents exposicions temporals organitzades pel museu. Aquesta estratègia no només ha enriquit el patrimoni artístic del MAS, sinó que també ha establert una col·laboració directa i continuada amb els creadors, reforçant així el vincle entre l'artista i la institució.

El MAS abraça un ampli ventall de disciplines artístiques, incloent-hi l'art contemporani actual nacional i internacional, així com una secció dedicada a l’art contemporani càntabre, que posa en relleu les obres d'artistes locals i la seva contribució al panorama artístic actual. Pel que fa a l'art modern, el museu recull les influències cosmopolites que van marcar un període de gran efervescència creativa i canvi social. Finalment, l'art clàssic ocupa un lloc destacat, amb peces que permeten traçar la història de l'art des del segle XVI fins al segle XIX, incloent-hi mestres de renom que han deixat una empremta indeleble en la història de l'art.

Entre els artistes destacats en aquesta nova etapa del MAS, un espai important és dedicat a Juan Uslé, un pintor càntabre de referència internacional. D' Uslé es presenta una mostra temporal de les seves pintures dels anys 1980-1983, incloent el famós tríptic blau, una obra emblemàtica que simbolitza la transició artística de Santander en aquell període. La reexhibició d'aquesta obra, acompanyada d'altres pintures i dibuixos del mateix artista, és un homenatge a Uslé i a altres figures clau d'aquella època de canvi, com Fernando Zamanillo, antic director del MAS.

A més, es poden admirar obres de grans mestres de l'art espanyol i internacional, com Francisco de Goya i Joan Miró. També hi trobem l'obra de María Blanchard, reconeguda per la seva contribució al cubisme, i José Gutiérrez Solana, un pintor i escriptor amb una mirada única sobre la societat espanyola de la seva època. Dintre dels artistes contemporanis, destaquen figures com Eduardo Arroyo i Wolf Vostell.

Aquest nou capítol del MAS també s'acompanya de la presentació de la publicació MAScolección2021. Estudios y Reflexiones. Catálogo Sistemático, una obra editorial en dos volums que recull les col·leccions del museu, acompanyada d'assaigs i reflexions de més de mig centenar d'autors. Aquesta obra, publicada el 2023, és un compendi del patrimoni artístic del MAS i un testimoni de la seva evolució i del treball col·lectiu que ha permès la seva consolidació com una institució de referència a Santander.

 

La reobertura del MAS: Un nou capítol per a l\'art a Cantàbria Naturaleza muerta (María Blanchard, 1927-1929)

La reobertura del MAS: Un nou capítol per a l\'art a Cantàbria Los traperos (José Solana, 1921)

 

Banner Didier 180 x 180 pxLa-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90