BANNER MY BESTYS 7

Notícies

33 Concerts i més de 40 activitat a la 32a Edició de la Schubertiada

El repertori va més enllà de Schubert, i presenta compositors no només de cançó. Enguany hi tindrà una forta presència el compositor Johannes Brahms, però també Txaikovski, Strauss o Schuman.

Foto: Jordi Roch
33 Concerts i més de 40 activitat a la 32a Edició de la Schubertiada

Matthias Goerne, Andrè Schuen, Malin Byström, Erika Baikoff, Julia Kleiter, Johannes Martin Kränzle i el Quartet Casals són algunes de les figures més destacades de la 32a edició de la Schubertiada, que se celebrarà entre el 10 d'agost i l'1 de setembre. Així mateix, joves veus com ara Katja Maderer, Gabriel Rollinson i Beth Taylor prometen oferir unes quantes sorpreses en el seu debut al festival, que tornarà a rebre pianistes de renom com ara Wolfram Rieger, Julius Drake, Daniel Heide, Hartmut Höll, Alexander Schmalcz, Hilko Dumno, Magnus Svensson i Hamish Brown.

Per la seva part, Johannes Brahms (1833-1897), compositor que viu una renaixença, tindrà una forta presència en els repertoris que s'interpretaran aquest estiu, entre els quals hi haurà també obres de Britten, Dvořák, Txaikovski, Previn, Strauss, Wolf, Schumann, Elgar, Harty, Debussy, Honegger, Rossini, Duparc, Viardot, Chaminade, Weill, Rangström, Berg i Fauré, així com del compositor afroamericà William Grant Still, com a novetat destacada. Una de les principals novetats de l'edició d'enguany, d'altra banda, és una important presència de produccions ideades pel mateix festival.

En aquesta línia, la Integral de l'Obra per a Violí i Piano de Schubert serà interpretada en un únic concert per músics catalans (Maria Florea, violí & Alex Ramírez, piano i Abel Tomàs, violí & Emma Stratton, piano) i la Integral de les suites per a violoncel de Bach, amb el contrapunt de la Suite de Benjamin Britten, per a set violoncel·listes també del país: Arnau Tomàs, Laia Puig, Erica Wise, Pau Codina, Mariona Camats, Guillem Gràcia i Oriol Prat. Per la seva part, el pianista Kit Armstrong s'endinsarà en el tercer dels Anys de pelegrinatge de Franz Liszt, obra d'enorme complexitat difícil d'escoltar en directe. Per la seva part, el Cor de Cambra del Palau de la Música presentarà Una Schubertiada i la soprano Katharina Konradi es reunirà amb el Cosmos Quartet i el pianista Joseph Middleton per a una altra Schubertiada que, com la d'aquelles velles reunions, inclourà l'estrena d'una obra, en aquest cas, l'arranjament que José María Sánchez Verdú ha fet de diverses cançons de Schubert en un co-encàrrec de la Schubertiada i el Festival de Granada.

Entre les produccions de collita pròpia del festival cal destacar un espectacle per reivindicar la figura de la soprano Conxita Badia, pionera del lied a Catalunya, ideat per la soprano Elena Copons, que actuarà amb la pianista Deirdre Brenner, així com l'estrena mundial del primer cicle de cançons del compositor Hèctor Parra sobre poesia de Mercè Rodoreda. David Alegret i Rubén Fernández Aguirre debuten al festival combinant aquest repertori amb obres de Toldrà i altres compositors catalans basades en la poesia de Tomàs Garcés.

Finalment, un concert familiar, Clàssics prodigiosos, ideat i presentat per Òscar Dalmau amb l'assessorament musical de Pere-Andreu Jariod, servirà per aproximar-nos a diferents compositors que, en el seu dia, van ser considerats "nens prodigi". Hi participaran la violista Lara Fernández i la pianista Noelia Rodiles.

La Schubertiada, d'altra banda, acollirà un any més Lied the future, un programa de suport a joves talents europeus en l'àmbit de la cançó poètica i la música de cambra que pretén aprofitar la capacitat de projecció del festival, per aprofundir la seva formació i exercir com a eina d'inserció professional per ajudar-los a entrar en els circuits nacional i internacional. En el marc d'aquest programa es compten vint concerts en ciutats com Figueres, Barcelona, Valls, Terrassa, Madrid, Càceres, Dénia, Segura de la Sierra, Munic (Alemanya), Zeist (Països Baixos), així com col·laboracions amb el Leeds Lieder Festival (Gran Bretanya). Els becats enguany per Lied the future són: Elia Farreras (soprano) & Lucas Huber Sierra (piano) i Inés López (mezzosoprano) & Jesús López Blanco (piano), que treballaran amb Christiane Iven i Wolfram Rieger, i Eva Zalenga (soprano) & Teodora Oprișor (piano) i Florian Stoertz (baríton) & Aleksandra Myslek (piano), que treballaran amb Johannes Martin Kränzle.

Cites al País Basc, Cantàbria i Barcelona

Per setena vegada, la Schubertiada Valdegovia, al País Basc, presenta el juliol un cartell molt atractiu on destaquen la soprano Sara Blanch, en el seu debut a la Schubertíada, al costat de Malcolm Martineau; La bella molinera de Schubert amb Samuel Hasselhorn i Ammiel Bushakevitz; i el debut a Espanya del tenor xinès Zhuohan Sun amb la pianista Teodora Oprisor. El festival es completa amb dos concerts de cambra amb el Cosmos Quartet i una marató protagonitzada per Patricia Cordero (violí) i Cristina Cordero (viola), Montserrat Egea (violoncel), Jorge Martínez (contrabaix) i Juan Barahona (piano) en el marc de la qual es podran escoltar algunes de les obres favorites de Schubert, com la Sonata Arpeggione, el Trio de cordes, els Impromptus per a piano i el Quintet de "la Truita. Cal dir, que la Schubertiada és una iniciativa privada amb fort suport institucional que, tanmateix, requereix suports privats per continuar endavant. La col·laboració amb la Fundació Banc Sabadell, que arriba al desè any, resulta, en aquest sentit, essencial per consolidar l'aposta pel talent. L'Associació Franz Schubert ha posat en marxa un nou pla de mecenatge que facilita l'accés als concerts. Cada Amic o Soci de l'entitat rebrà invitacions a concerts del festival.

Baner-generic-180x180_20241120_Dones_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90