2024 Inserció Bonart Segell IMPULSA CULTURA

Entrevistes

Pilarín Bayés dedica un mural a la gent grand de Can Ripoll

El mural de la il·lustradora catalana té 200 m² de superfície i és la 30a intervenció artística del projecte NN Wallery, una iniciativa de la promotora Núñez i Navarro, que és propietària de la finca.

Pilarín Bayés dedica un mural a la gent grand de Can Ripoll
Júlia Abad barcelona - 24/07/24

NN Wallery, projecte portat per Núñez i Navarro amb col·laboració amb Norma Editorial, converteixen els murs de les obres en espectaculars murals creats per diferents artistes urbans, aquests vinculats a la ciutat de Barcelona, on expressen lliuraments amb el seu art allò que els hi inspira la ciutat.

El motiu de crear els murs en galeries d'art, és per donar vida els carrers de Barcelona i que els ciutadans puguin gaudir dels carrers amb més colors i amb històries que expressen el que és Barcelona per a diferents autors. Ja han participat diversos artistes en aquest projecte, com ara Brosmind, Laia Lopez, Daniel Torres, Marina Capdevila, Óscar García, entre d'altres.

Molts dels murs pintats es conservaran, i d'altres seran temporals i s'enderrocaran per convertir-se en edificis sostenibles. S'uneix en aquest projecte Pilarín Bayés, caricaturista, il·lustradora i ninotaire catalana. És coneguda per les seves particulars il·lustracions, amb uns dibuixos plens de detalls, fent que cada història sigui rica amb elements, utilitza uns colors vius i alegres, aportant sensacions d'optimisme a la seva obra. Els seus personatges tan distintius, amb ulls grans i somriures amples transmeten una visió d'innocència. En les seves històries, hi veiem diferents temàtiques, com ara escenes de la vida quotidiana, mostrant la cultura catalana, festes populars i els costums locals.

El matí del 23 de juliol, Pilarín Bayés, ha signat la seva darrera peça d'art urbà, ha convertit un mur de 60 metres d'un solar en construcció, en un mural a l'aire lliure. En aquest solar s'hi edificarà una residència per a la tercera edat, així que l'artista ha volgut representar diferents escenes de la vida quotidiana on els protagonistes són els avis i els nets, explica tots els moments de gran importància que poden viure tots els nets amb els seus avis, ens podem trobar escenes de tota l'evolució dels nens amb els seus avis, remarcant la importància que són aquests pels infants.

En el mural s'explica la relació que hi ha entre els nets i els avis, quin és el missatge principal que vols transmetre amb aquesta obra?

Que millor que fer aquest homenatge en els avis i la seva relació amb els nets, aquesta figura de l'avi, de la figura gran respecte al nen petit, ja que el solar es convertirà en una residència d'avis, vaig veure oportú fer-ho així.

Quina importància creus que té la relació entre nets i avis en la societat actual?

Avui dia té una importància fonamental. Abans les famílies eren molts grans i tots vivien a la mateixa casa, però avui dia les famílies són molt reduïdes. El paper dels avis és molt important, ja que moltes vegades els pares no es poden ocupar dels nens. Per exemple si els nens fan una obra de teatre a l'escola és possible que els pares no hi puguin assistir, o anar a buscar els nens a la guarderia potser no hi poden anar, doncs surt aquesta figura dels avis que pot ser de gran importància per un infant.

Podries compartir alguna experiència personal o anècdota amb els teus propis avis o nets que hagi pogut influir en aquesta obra?

Jo vaig estudiar tota la carrera de Belles Arts amb un avi meu, que havia estat exiliat a Bèlgica durant la guerra civil i m'explicava que sempre anava el museu de la ciutat. Ell era un home de ciències, però es va aficionar a la pintura i com que jo estudiava Belles Arts doncs parlàvem molt de pintura, sopàvem tots dos sols l'un davant l'altre. Per a mi va ser molt enriquidor que el meu avi m'expliqués com anava el museu per entendre la gran pintura flamenca. Em va ensenyar molt a estimar-la. 

Com esperes que la teva obra impacti en la comunitat?

Ara els veïns tindran obres, que porten enrenou una mica de xivarri. Tinc l'esperança que porti una mica d'alegria. L'art transcendental i important ha de ser dramàtic i s'ha de condicionar a la condició humana, però els ninotaires estem perquè hi hagi alegria al món i si la podem portar al carrer, millor.

El street art de mica en mica s'està convertint en una nova manifestació artística, creus que això pot aportar alguna cosa el que és la història de l'art, creus que és un bon suport per a fer manifestacions artístiques?

És una especialitat. La gent que ho fa generalment busquen un estil molt propi, i jo penso que és una manera molt bonica, ja que s'havia creat un art molt elitista, per ser compres per gent entesa. En canvi, els murals són per la gent del carrer, per tindre una bona impressió. He participat en el festival de Penelles on es troben molts muralistes, hi he entès que és una especialitat interessant, per fer la vida en general més agradable.

Com creus que pot impactar aquest projecte de NN Wallery a la societat?

Segurament no canviarà la societat, però a mi m'agradaria que sortís una reflexió de cara els avis, de dir avui veuré el meu net i faré alguna cosa nova amb ells; i del net de dir que avui es trobarà amb l'avi i tindrà la seva atenció. Es veurà la relació entre ells.

Com va ser la teva experiència treballant per una galeria d'art?

Vaig estar treballant amb la Galeria el Carme de Vic, cada dos anys feia una exposició allà, era la meva galeria mare. Hi vaig està vint anys, ells van ser els meus descobridors en aquest terreny.

Impremta Pages - banner-180x178180x180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88