Baner-1280x150-px

Exposicions

'Antoni Tàpies. La pràctica de l’art' al Museu Tàpies

El Museu Tàpies de Barcelona inaugura 'Antoni Tàpies. La pràctica de l'art', una retrospectiva que recorre la trajectòria de l'artista i pretén reflexionar sobre el seu llegat artístic i intel·lectual.

matges de sala de l’exposició “Antoni Tàpies. La pràctica de l’art” del Museu Tàpies, 2024. © Museu Tàpies / VEGAP, 2024. De la fotografia: Pep Herrero, 2024.
\'Antoni Tàpies. La pràctica de l’art\' al Museu Tàpies
Nora Barnach barcelona - 19/07/24

El Museu Tàpies de Barcelona presenta Antoni Tàpies. La pràctica de l'art, una de les exposicions més exhaustives sobre la trajectòria de l'artista, disponible per al públic a partir del 20 de juliol. Després de recórrer el Palais des Beaux-Arts de Brussel·les i el Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, aquesta retrospectiva arriba a Barcelona amb l'objectiu d'oferir una visió integral de la seva obra.
Manuel Borja-Villel, un dels més reconeguts especialistes en l'obra de Tàpies, és el comissari d'aquesta mostra que busca revalorar el llegat artístic i intel·lectual de Tàpies. Borja-Villel ha conceptualitzat aquest projecte partint de les connexions entre la vida i l'obra de l'artista, creant ambients que reflecteixen tant el seu sentit polític com poètic.

L'exposició ofereix una síntesi de les exploracions artístiques que Tàpies va realitzar al llarg de vuit dècades, des de les seves primeres creacions als anys 40 fins a les seves darreres obres, finalitzades poc abans de la seva mort el 2012. L'artista va experimentar amb diversos suports, tècniques i materials, trencant amb la tradició acadèmica i proposant noves formes estètiques per reflexionar sobre la realitat contemporània.

\'Antoni Tàpies. La pràctica de l’art\' al Museu Tàpies

Organitzada en diversos ambients, la mostra ofereix un recorregut no lineal. Comença amb els autoretrats, utilitzats per Tàpies com a eina d'introspecció i exploració del món i d'ell mateix. A continuació, es presenta la seva herència de les avantguardes i la seva vinculació amb el grup Dau al Set, així com les seves experimentacions amb materials als anys 50, que van portar al desenvolupament de les pintures matèriques, en consonància amb l'informalisme europeu i l'expressionisme abstracte nord-americà.

El recull d'obres exposades permetrà veure, també, com durant les dècades dels 60 i 70, Tàpies va intensificar el seu compromís polític antifranquista, utilitzant objectes quotidians en les seves obres per expressar la seva postura política. Aquestes tàctiques artístiques es van combinar amb accions en suport de les llibertats democràtiques. A la dècada dels 80, la seva obra es va caracteritzar per un dinamisme que volia capturar una realitat en contínua transformació.

\'Antoni Tàpies. La pràctica de l’art\' al Museu Tàpies

En la seva última etapa, la celebració dels seus reconeixements internacionals i l'obertura del Museu Tàpies el 1990 es van combinar amb una certa melancolia i preocupació. La seva obra va evolucionar cap a la superposició i repetició d'elements, reflectint la seva contínua exploració artística.

Una novetat significativa de l'exposició és la inclusió de la veu de l'artista a través d'entrevistes, documents, cartes i notes, oferint una visió més íntima i personal de Tàpies. Així, l'exposició no només permet explorar la seva obra, sinó també generar espais de pensament sobre el seu llegat. Dins de les activitats programades en el marc de l'any Tàpies, destaca un simposi internacional on pensadors, teòrics de la imatge i historiadors reinterpretaran les seves obres. També es duran a terme jornades d'estudi dedicades a les obres de la Sèrie Teresa des d'una perspectiva filosòfica i poètica i alhora reivindicant la figura de Teresa Barba, que va acompanyar Tàpies al llarg de la seva vida.

Aquesta exposició proporciona una oportunitat única per aprofundir en l'univers artístic de Tàpies, comprenent la seva evolució i la profunditat del seu compromís amb l'art i la societat.

Eude, genericNial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88