Banner_Bonart_1280x150_XXII_JOVES_FOTOGRAFS_24

Notícies

El CoNCA recupera l’enquesta "Anàlisi de l’estat de la cultura i de la política cultural de Catalunya. Perspectiva dels agents culturals"

Per tal de poder aplicar les recomanacions que es desprenen de l’anàlisi de l’informe, és necessari fixar uns objectius estratègics en matèria de cultura de caràcter nacional, que comportin l’articulació progressiva d’un sistema cultural de referència.

Lliurament consellera de Cultura ©CoNCA
El CoNCA recupera l’enquesta \
bonart barcelona - 03/07/24

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha presentat al sector cultural l’Informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts a Catalunya 2023 en un acte a la Biblioteca Jaume Fuster que ha comptat amb l’assistència d’un centenar d’agents culturals.

Després, ha tingut lloc un debat sobre les polítiques culturals i els reptes que se’n deriven amb la participació de Rosa Cerarols, Xavier Fina, Lluís Noguera i Gemma Sendra, ponents que han col·laborat en l’elaboració de l’apartat de l’informe dedicat a les polítiques culturals del 2023 i que ha moderat la periodista i comunicadora Maria Cusó, cap de cultura de RAC1. Prèviament, l’informe s’ha lliurat al president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, i a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

L’Informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts a Catalunya 2023 recull les principals fites que han tingut lloc durant l’any 2023 en l’àmbit de la cultura i de les arts i en matèria de polítiques culturals. L’informe consta de sis capítols:

Esdeveniments i tendències 2023

El primer capítol, "Esdeveniments i tendències", explica com els sectors culturals han viscut l’any 2023. S’hi destaquen la recuperació de la crisi pandèmica, l’increment del pressupost en cultura, l’auge de la intel·ligència artificial o la precarització d’alguns sectors culturals.

Articles exploratoris

S’incorporen tres articles: dos aborden la intersecció entre cultura i gènere i entre cultura i turisme respectivament, i l’altre tracta sobre el futur de les biblioteques.

El CoNCA recupera l’enquesta \ Presentació al sector a la Biblioteca Jaume Fuster ©CoNCA

Revisió de les polítiques culturals del 2023

S’analitza la política cultural des del triple vessant del Parlament, el Govern i el Departament de Cultura. El 2023 ha estat marcat per les eleccions municipals i el manteniment de la tendència creixent del pressupost del Departament de Cultura fins a arribar a l’1,5 % del pressupost autonòmic.  El capítol incorpora la mirada de les polítiques culturals locals.

Enquesta "Anàlisi de l’estat de la cultura i de la política cultural de Catalunya. Perspectiva dels agents culturals"

Enguany s’ha recuperat l’enquesta que el CoNCA va realitzar i publicar al seu Informe anual l’any 2016, que té per objectiu copsar la percepció que els professionals de la cultura tenen sobre l’estat de la cultura i de les polítiques culturals catalanes.

Els resultats de l’enquesta posen de manifest que les polítiques culturals haurien de millorar per afavorir una major participació ciutadana i incrementar el reconeixement i sostenibilitat del sector cultural a Catalunya​​.

Els professionals de la cultura creuen que la societat catalana no és plenament conscient del potencial creatiu que hi ha al país i reclamen més suport a la creació i la innovació culturals, així com una major implicació dels mitjans de comunicació, per reflectir adequadament la diversitat i la riquesa cultural de país.

S’hi indica el desequilibri territorial pel que fa als equipaments culturals: tot i considerar que l’oferta d’aquests equipaments és de bona qualitat, es considera que hauria de reflectir millor la pluralitat cultural existent.

Cultura en dades

Per primera vegada s’hi inclouen dades d’altres àmbits per tal de reflectir de manera transversal la realitat cultural del país, com, per exemple, els assistents a la xarxa de teatres d’ateneus de Catalunya o de cineclubs.

Les dades sociodemogràfiques reflecteixen la gran transformació que està realitzant la societat catalana des d’inicis del segle xxi. Les persones d’altres orígens censades l’any 2000 constituïen el 2 % de la població, mentre que el 2022 aquest percentatge era del 17 %. Això requereix un tractament especial que mitigui els problemes que puguin sorgir i que aprofiti els beneficis que comporta una societat més diversa. El CoNCA treballa en l’estudi sobre l’aplicació de la diversitat en els equipaments culturals a Catalunya, que presentarà a la tardor.

El pressupost destinat a cultura del conjunt de les administracions catalanes el 2023 va arribar fins a 1.388 milions d’euros, un 9,6 % més que l’any anterior. La quantitat situa la despesa publica en cultura en 176 euros per habitant i any, tretze euros més que l’exercici anterior.       

Conclusions i recomanacions

El Plenari del CoNCA proposa deu línies d’actuació dirigides als agents públics i privats que actuen en els sectors culturals. Es focalitza en la identificació d’objectius estratègics en matèria de cultura de caràcter nacional que comportin l’articulació progressiva d’un sistema cultural de referència. El CoNCA es posiciona a favor de la llibertat i de la lluita contra la precarietat del treball artístic i creatiu.

També continuarà treballant en l’àmbit educatiu per tal d’aconseguir la incorporació plena de les arts a l’educació obligatòria i per consolidar i ampliar els nous cicles mitjans i superiors artístics de formació professional, així com també de la necessitat de creació d’un procés d’homologació del professorat en àmbits artístics. El 2n Fòrum de les Arts de l’Educació està previst que tingui lloc el proper 30 d’octubre.

Pel que fa a la creació, producció i difusió artística, al llarg de l’any 2023 el CoNCA ha impulsat el laboratori POLITARTS, on s’han analitzat les polítiques públiques dirigides a la creació i s’han evidenciat diferents necessitats dels sectors, com ara revisar i actualitzar els plans estratègics sectorials i treballar per reduir el desequilibri existent entre les polítiques de suport a la producció i les dificultats per garantir-ne la difusió i l’exhibició. L’Informe POLITARTS-23 es presentarà el proper 16 de juliol amb la recopilació de tots els dispositius generats durant les diferents sessions de treball dutes a terme

La-Galeria-201602-recursGC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90