canal-mnactec-1280-150

Exposicions

'Tan lluny, tan a prop' de Leopold Samsó al Palau Solterra

L’exposició és una expressió d’agraïment vers aquest artista per haver donat part del seu fons a la Fundació Vila Casas, una selecció de les quals constitueix aquesta mostra dividida en cinc àmbits expositius.

Leopold Samsó. Pau Riba i família, 1985
\'Tan lluny, tan a prop\' de Leopold Samsó al Palau Solterra
bonart torroella de montgrí - 27/06/24

El Palau Solterra ha inaugurat la mostra Tan lluny, tan a prop que recull retrats que Samsó va fer durant els anys 80 d'artistes i personalitats del món de l'art i la cultura com Salvador Dalí, Jaume Plensa, Pau Riba o Ocaña; però també imatges de la Barcelona "canalla" ressorgida del franquisme, dels seus viatges pel món i de paisatges.

L'exposició, que es podrà visitar del 29 de juny al 17 de novembre, i està comissariada per Pilar Parcerisas, mostra un centenar de fotografies i planteja un recorregut per diversos territoris i emplaçaments, i també retrats dels artistes emergents a la Barcelona dels anys vuitanta, com a contrapunt dels paisatges d’Andalusia, Portugal i Amèrica Llatina. Els paisatges tel·lúrics d’Islàndia tanquen el seu últim projecte, una barreja de fotografia i documental que ha treballat conjuntament amb Franc Aleu i que es pot veure a l'exposició. Fotografies que invoquen l’essència de la fotografia, des d’un classicisme pur que la retorna als seus orígens.

\'Tan lluny, tan a prop\' de Leopold Samsó al Palau Solterra © Leopold Samsó: Nens jugant. Fez, Marroc. 1972

La simetria, l’equilibri, la visió òptica, perceptiva i teatral de la fotografia l’apropen a l’espectacle de la llanterna màgica. Samsó confessa que, abans de tirar una fotografia, sovint solia fer un dibuix o un croquis previ, i que, a partir d’un encàrrec fotogràfic per a una empresa de joguines, es va sentir atret pels jocs de màgia. Aquest component màgic l’ha vist sempre en la fotografia.

La seva fotografia, tal com diu la comissaria de la mostra: “no té res a veure amb la poètica de l’instant, sinó més aviat amb l’estètica i la poètica de la permanència. La llum natural fascina aquest fotògraf. Aprofita al màxim la capacitat de la llum, la força a l’extrem per dotar la fotografia d’un dramatisme especial quan convé. La fotografia esdevé una mena de ritual, un gest natural i maquinal al mateix temps que acaba en repòs i silenci. És un acte que va de l’instant fugisser a un fet que roman, com un miracle entre una realitat que viatja de l’efímer a l’immutable”.

Leopold Samsó (Barcelona, 1946) és un fotògraf conegut pels seus famosos retrats a personalitats del món de l’art i la cultura. Ha dedicat més de cinquanta anys a la fotografia, viscuda com un ofici del qual ha après tots els trucs i secrets. La seva brillant carrera publicitària i editorial no li ha impedit de desenvolupar un treball personal com a fotògraf d’una singularitat tal que el fan difícilment comparable a altres mirades fotogràfiques que coneixem.

inclassificablesBanner_MaquinesdelTemps_300x250

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90