Del 4 d’agost al 13 d’octubre se celebra la XIII edició de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs a Palafrugell (Baix Empordà, Girona). La Biennal, un dels festivals de fotografia més antics de Catalunya, ret homenatge a Xavier Miserachs i a la seva generació, i treballa amb l’objectiu d’apropar la fotografia al gran públic.
La XIII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs organitza 10 exposicions repartides per diferents espais de Palafrugell, i per primera vegada, 1 exposició a la Torre de Guaita de Sant Sebastià, a Llafranc. A més, compta amb un programa d’activitats complementàries obertes a tothom, així com visites guiades per a públic general i per a escoles i instituts -aquestes últimes a partir de setembre-.
L’edició d’enguany tindrà exposicions al Museu del Suro de Catalunya, a l’espai cultural La Bòbila, al Teatre Municipal de Palafrugell, a la Fundació Josep Pla, a la Fundació Vila Casas. Can Mario, a la Biblioteca pública, a la Llibreria Nollegiu Mediterrània, i suma, per primera vegada, la Torre de guaita i Centre d’Interpretació del Far de Sant Sebastià a Llafranc, i el Mercat de la carn de Palafrugell.
L’objectiu de la Biennal és donar a conèixer el treball de grans figures de la història de la fotografia nacional i internacional, així com donar suport a l’obra de joves fotògrafs. A més, en cada edició descobreix un arxiu fotogràfic desconegut de la comarca, gairebé sempre amateur, que sovint sense saber-ho ha documentat la història recent del país. Aquesta edició compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palafrugell, la Fundació Banc Sabadell, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.
Gran retrospectiva dedicada a Lee Miller, la primera dona corresponsal de guerra
La XIII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs comissaria i produeix, en col·laboració amb Lee Miller Archives, la primera gran retrospectiva de Lee Miller a Catalunya. L’exposició, titulada El desig de llibertat, fa un viatge a través de més de 60 imatges per cadascun dels àmbits que va abordar Lee Miller, una de les fotògrafes imprescindibles del segle XX: la moda, el surrealisme, el retrat i la guerra.
La mostra incideix de manera especial en l’àmbit de la guerra, per la seva rellevància testimonial i històrica, així com en la mirada privilegiada que atorga en la seva obra a les dones en general i a les que van participar en la contesa en particular.
© Lee Miller Archives, Anglaterra 2024. Tots els drets reservats. www.leemiller.co.uk. Vestit dissenyat per Peter Russell. Vogue Studio, Londres, Anglaterra, 1943
Lee Miller (Poughkeepsie, Nova York, 1907 - Chiddingly, Regne Unit, 1977) va ser model i fotògrafa de moda, fotògrafa surrealista, corresponsal i fotoperiodista de guerra, i la seva vida esdevingué una recerca i un exercici de llibertat constants que l’han convertida en una personalitat vital i professionalment fascinant.
Va posar per a importants fotògrafs, va conviure i aprendre amb els representants dels corrents intel·lectuals i artístics europeus més avantguardistes, com Man Ray, André Breton, Jean Cocteau, Paul Éluard, Dalí o Picasso, i va esdevenir una de les primeres dones fotògrafes i corresponsals de guerra que va documentar, entre altres episodis bèl·lics, els bombardejos de l’exèrcit nazi sobre Londres, el desembarcament de Normandia i l’alliberament dels camps de concentració de Buchenwald i Dachau.
Pionera, precoç i creativa, amb un important bagatge de coneixements tècnics i artístics, va imprimir a tota la seva obra un segell personal de gran força expressiva i original composició.
El desig de llibertat es podrà veure a La Bòbila (C. Garriga, 24. Palafrugell), antiga fàbrica de suro negre amb els forns més antics de l’estat espanyol, convertida avui en un centre cultural.
Jacques Léonard i les fotos inèdites dels nens i nenes jugant i llegint al carrer
La Biennal també anuncia Petites lectures, del fotògraf Jacques Léonard, una exposició de fotografies que capten el dia a dia dels nens i nenes i la seva vida al carrers de la Barcelona dels anys seixanta. Amb una mirada que l'apropa a la fotografia documental i humanista, la mostra inclou una selecció de fotografies d’escenes d’infants llegint i jugant, imatges mai vistes a l’estat espanyol.
© Arxiu Família Jacques Léonard. Montjuïc. Barcelona, ca. 1960
Jacques Léonard (París, 1909 - l’Escala, 1994) era un fotògraf desconegut fins no fa gaire temps, malgrat que el seu fons, actualment dipositat a l’Arxiu Històric de l’Escala i representat per la Fundació Photographic Social Vision, conté un gran nombre de negatius i còpies d’època dels anys cinquanta i seixanta que revelen una figura vitalment i professionalment interesantíssima.
Més conegut pel seu excel·lent retrat de la comunitat gitana de Barcelona, que va poder realitzar gràcies al casament amb Rosario Amaya, és autor d’un arxiu que abasta diverses temàtiques fruit del treball desenvolupat com a fotògraf freelance per a diferents mitjans i al seu propi estudi, dedicat a la fotografia publicitària.
Petites lectures, que es podrà veure en el context més apropiat, a la Llibreria Nollegiu Mediterrània (C. de la Tarongeta, 24-26. Palafrugell), està comissariada, produïda i dissenyada per la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs i la Llibreria Nollegiu Mediterrània.