L'Espai Isern Dalmau de la Fundació Lluís Coromina ha acollit la presentació en roda de premsa del guanyador de la primera edició del Premi de Narrativa Diana Zaforteza. El jurat del Premi, format per Héctor Abad, Isabel Coixet, Aixa de la Cruz, Ignacio Martínez de Pisón y Azahara Alonso, ha decidit atorgar el guardó de la primera edició a l'obra Bar Urgel, de Pablo Gallego Boutou, presentació a concurs sota el pseudònim Akaki Akakievich. El jurat ha destacat aquesta obra “per ser una novel·la original i fresca que retrata amb empatia i humor els conflictes originats per la normalització del discurs de l'odi. A través d'un mosaic extraordinari de veus i registres, accedim a la complexitat del món contemporani.” El premi no es va decidir fins a la darrera votació, que va ser molt ajustada.
Edurme Portela, que actua com a directora literària del Premi, ha afegit que el procés del jurat ha estat una feina molt interessant, fins a arribar al manuscrit elegit. Per part seva, Azahara Alonso ha destacat que l'autor guardonat “aconsegueix cisellar el món que proposa d'una manera molt lírica, aprofundint en els conflictes lligats a la política, a allò social, etc.”
Mentre que Ignacio Martínez de Pisón ha explicat que no es tracta d'una novel·la a l'estil tradicional doncs “Pablo juga amb diferents estils i fa un homenatge a aquesta institució tan espanyola que és el bar”. I sobre la primera convocatòria del Premi Diana Zaforteza, s'ha sentit commogut per l'èxit de la convocatòria: “volíem distingir aquest premi davant d'altres, d'alguna manera, i per això vam posar un topall d'edat, i hi ha hagut una resposta amb èxit, i un nivell que ho confirma”.
Dolores Rodés, mare de Diana Zaforteza, ha expressat que la idea de crear aquest premi “és en honor a la meva filla i l'objectiu és incentivar la creativitat de els joves”. Altament emocionat, el guardonat Pablo Gallego Boutou, que s'ha pogut connectar de manera remota, ha agraït el premi, així com la iniciativa. Ha expressat la seva admiració pels membres del jurat, i ha explicat que el procés d'escriptura ha estat ardu, i amb moltes etapes.
Es tracta d'una novel·la iniciàtica on narra la història d'un noi marcat per la relació amb el seu pare, però en què hi ha diverses històries a la vegada, com la de Luis, un jove que pateix bullying i que està basat en un amic real. Escriptor de poesia, Gallego ha explicat que se sent molt vinculat a aquest gènere i que a Bar Urgel “volia il·luminar la bellesa des de allò poètic, sense oblidar el sentit de l'humor. Tots dos, havien de ser presents a la novel·la, buscant un equilibri.” Sobre la professió d'actor ha manifestat que li ha servit per a la construcció dels diàlegs, la observació, i per a la relació amb els personatges.
El Premi ha tingut la col·laboració de bonart cultural i el seu ceo, Ricard Planas, és el director execitiu del certamen. La mostra també ha tingut el suport de la Fundació Coromina, la Fundació Foto Colectania, l'Institut Cultural de Mèxic, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Embaixada de Xile a Espanya, el CCCB i la consultora Togetherplus.