Banner_MaquinesdelTemps_970x250

Exposicions

El Museu Picasso Barcelona presenta 'Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics'

L'exposició 'Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics' desvetlla un testimoni directe de la vida dels artistes de les primeres avantguardes

Pablo Picasso. Nu sobre fons vermell, 1906. Oli sobre tela, 81x54 cm. © RMN - Grand Palais (Musée de l'Orangerie ) / Hervé Lewandowski © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2024
El Museu Picasso Barcelona presenta \'Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics\'
bonart barcelona - 10/06/24

El Museu Picasso Barcelona presenta l'exposició Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics, basada en obres signades per Pablo Picasso i el cercle d’amics de Fernande Olivier i que conformen aquesta mostra única comissariada per Malén Gual. Entre elles, s'hi troben les signatures de Kees van Dongen, Joaquim Sunyer, Ubaldo Oppi, Ricard Canals, Henri Rousseau, Manolo Hugué o Paco Durrio, a més de retrats realitzats per Pablo Picasso que van ser clau per al desenvolupament del Cubisme. L'exposició es podrà visitar del 7 de juny al 6 de octubre del 2024.

La mostra està estructurada pels escrits i documents que Olivier va elaborar i compilar al llarg de la seva vida compartida amb Pablo Picasso i amb artistes que vivien o transitaven el Bateau-Lavoir, emblema i casa de l'avantguardime. Va ser, a més, model de molts d'ells i apareix en moltes de les seves obres. Companya i musa de Picasso durant les seves estades als indrets catalans de Gósol, Horta de Sant Joan o Cadaqués, Fernande plasma amb paraules la realitat artística del seu entorn i assiteix a moments claus en la vida i obra de Picasso. Avui el Museu ha fet la roda de premsa de presentació amb la comissària de l'exposició, Malén Gual i el director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon, amb la presència també del el responsable de l'arxiu La Belle Fernande, Gerard Dufuad.

El projecte ha comptat amb els Arxius La Belle Fernande (ALBF) i prestadors tan importants com el Museé National Picasso-Paris, el Musée de L’Orangerie, la Fundación Almine y Bernard Ruiz-Picasso para el Arte, Museo Bellas Artes de Bilbao, Staatsgalerie Stuttgart, el Düsseldorf Kunstsammlung, El Museo Civico di Modena, El Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, el Museo Nacional de Arte Reina Sofía, el Museu Nacional d’Art de Catalunya o el Thermalia-Museu de Caldes de Montbui, entre d’altres.

Els documents de Fernande, la vida de Picasso, les obres dels avantguardistes

L'exposició és la demostració de com Fernande Olivier va explicar la vida compartida amb Pablo Picasso, i com ell, al seu torn, va plasmar pictòricament la vida que va compartir amb ella. Tanmateix, Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics, fa també un repàs de la vida bohèmia dels artistes propers a la parella que van passar per París i per la vida de Fernande. Gràcies a la seva arribada al Bateu-Lavoir, Fernande va poder conèixer i escriure sobre la vida de Manolo Hugué, Francisco Durrio o Henri Rousseau i que acaben sent perfils elaborats de personalitats lliures, innovadores i creatives. Els escrits de Fernande són fonamentals per conèixer de primera mà els anys en què Picasso va viure a Montmartre, així com el cercle d’amistats que gravitava al voltant del Bateau-Lavoir. "Aquesta exposició ens ajuda a descobrir la vida de Picasso, però sobretot, ens descobreixen la vida de Fernande", ha indicat Emmanuel Guigon tot just a l'inici de la presentació. "Són escrits sobre Picasso que aporten llum en una intimitat que no es coneixeria d'altra forma" ha continuat. Gual ha subratllat que l'exposició reivindica el seu paper com a memorialista i escriptora: "No només va ser una musa per a molts dels artistes que rondaven pel Bateau-Lavoir, si no que també va ser una acompanyant, un testimoni i va fer un gran esforç per a recopilar les seves memòries". I ha insistit que "els seus textos mostren la lluita d'una dona que vol ser lliure".  

Durant la roda de premsa, Dufuad ha volgut destacar que l'exposició demostra l'amor mutu que sentien Fernande Olivier i Pablo Picasso l'un per l'altre. Ella va escriure sobre la vida que compartien des de la cordialitat i la humilitat, i ell va desenvolupar algunes de les temàtiques més reeixides de la seva juventut d'artista (com l'època rosa) i algunes de les tècniques més rellevants de la història de l'art (el Cubisme). En les obres de Picasso, que avui s'han presentat al Museu Picasso, hi apareix intel·ligiblement Fernande, en el seu paper de model durant la seva estada a París, però també a Gósol i Horta de Sant Joan. 

300x300Impremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

Banner_MaquinesdelTemps_970x250