Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

'L’acció roja i la membrana' de Katja Meirowsky a Es Baluard

Formada en l'esperit modern de les arts, Katja Meirowsky va ser una artista que, a partir de l'empremta de les avantguardes, va cercar camins per a sortir de la modernitat sense caure en nostàlgies o llenguatges del passat

Katja Meirowsky, Formentera, Es Calò, 1974. © de l’obra, Katja Meirowsky, 2024. Fotografia: cortesia col·lecció Marianne i Reinhard Lippeck, Potsdam
\'L’acció roja i la membrana\' de Katja Meirowsky a Es Baluard
bonart palma - 31/05/24

Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma presenta L’acció roja i la membrana, una exposició de Katja Meirowsky (Straussdorf, 1920 – Potsdam, 2012) que ofereix una mirada crítica a l'obra i la vida d'una artista excepcional però escassament estudiada i coneguda.

Comissariada per Bartomeu Marí i Imma Prieto, la mostra presenta una selecció de pintures, dibuixos i collages realitzats entre les dècades de 1940 i 2000 que reflecteixen una vida marcada per la tragèdia de l'Holocaust, la guerra i la seva superació, des de la seva formació a Berlín fins a la seva vida a Eivissa, un entorn rural i no industrialitzat, lluny de la metròpolis.

\'L’acció roja i la membrana\' de Katja Meirowsky a Es Baluard Bartomeu Marí i Imma Prieto, comissaris de l'exposició; i David Barro, director d'Es Baluard.

Estudiant de pintura a Berlín, va ser durant l'època nazi membre de la Rote Kapelle [Orquestra Vermella], una organització de resistència al feixisme i assistència als jueus i als quals havien de fugir del règim. En 1949 va fundar, al costat d'altres artistes, el cabaret d'artistes Die Badewanne [La banyera], un centre d'experimentació multidisciplinària que unia la pintura, la literatura, la dansa, el teatre i la música i que s'inspirava en la literatura surrealista i l'art modern perseguit i censurat pels nazis per a la seva reinterpretació i adaptació a la realitat del moment.

En 1953 es va establir a Eivissa, sent l'única dona del Grupo Ibiza 59. Va ser a l'illa on va desenvolupar la major part de la seva obra. La seva pintura es construeix per eliminació, per destil·lació de formes generades a partir de la voluntat de fugir del rigor del cubisme, d'apartar-se de la condició líquida de l'espai surrealista i dels egoismes expressionistes, del tachisme o de l'informalisme que dominaren el mercat de l'art des de la postguerra. Meirowsky fa avançar la seva obra pel camí de l'abstracció, però gairebé sempre amb delicats equilibris entre la presentació d'espais prototeatrals (hi trobam escenaris, cortines…) i la natura que l'envolta, sense oblidar l’empremta dels humans sobre la terra i els paisatges, la cultura i els seus vestigis.

L'exposició es podrà visitar fins al 25 d'agost de 2024.

Escenari_prodigios_Bonart_180x180 pxBaner-generic-180x180_

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88