Banner-HCB-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

El Museu d’Història de Girona dedica una exposició a la Fundació ESPAIS

L’exposició actual vol deixar constància de la seva important tasca i, també, de com ESPAIS va esdevenir un “centre polivalent interdisciplinari”

Instal·lació d'Anna Manel·la (Exposició Anna Manel·la, Carme Sanglas i Pere Vicens) a Espais seu de Bisbe Lorenzana, 1996.
El Museu d’Història de Girona dedica una exposició a la Fundació ESPAIS
bonart girona - 13/05/24

El Museu d’Història de Girona presenta, fins al 22 de setembre, l’exposició ESPAIS, un fenomen artístic. Una travessa per l’art contemporani a Catalunya (1987-2010), amb una selecció d’obres d’art del seu fons, així com una part dels arxius de la Fundació ESPAIS, una del recull audiovisual relatiu a les performances presentades, la col·lecció revistes Papers d’Art amb les serigra es de les seves portades i les escultures guardó de les diferents edicions del Premi ESPAIS a la crítica d’art.

S’exposen unes 130 peces, entre pintures, escultures, obra grà ca i performance que formen part del fons d’art municipal procedent del fons Progrup-Espais, d’artistes que van ser actius i van exposar a la galeria Espais com Torres Monsó, Gabriel, Montserrat Costa, M. A. Feliu, Anna Manel·la, Enric Ansesa, Jaume Faixò, Quim Corominas, Lluís Vilà, Pep Camps, Àlex Nogué, Pep Admetlla, Carme Sanglas, Antoni Selvaggi, Joaquim Serrano Bou, Narcís Coderch, Mim Juncà, Pere Vicens, Pere Noguera, Margarita Andreu, Francesca Llopis, Ignasi Aballí, Francesc Abad, Joan Casellas, Toni Giró i Jordi Mitjà, entre molts altres.

Aquesta exposició s’inclou dins el “Cicle d’art contemporani-Fons futura Casa Pastors 2022-2024” aprovat per l’Ajuntament de Girona el 2021, amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni artístic de l’Ajuntament de Girona i obrir camí al futur Museu d’Art Modern i Contemporani. La primera exposició del cicle va ser “L’aposta per l’art nou. Itineraris d’avantguarda a Catalunya a través del fons Rafael i María Teresa Santos Torroella” que van visitar prop de 10.000 persones ns el setembre de 2023.

L’exposició actual vol deixar constància de la seva important tasca i, també, de com ESPAIS va esdevenir un “centre polivalent interdisciplinari” –tal com l’anomena Glòria Bosch, una de les persones que va ser al davant del centre en el inicis–, i, en conseqüència, una selecció de les nombroses activitats realitzades en els camps de la performance, l’art sonor i la poesia es recullen en el material audiovisual original que s’ha pogut conservar i digitalitzar per a aquesta ocasió.

Tal com es pot comprovar, l’exposició mostra una reduïda selecció del fons de 965 obres que pertanyen actualment a l’Ajuntament de Girona. L’any 2017, es va tancar l’adquisició del llegat, després d’uns anys d’haver-lo custodiat, des que la Fundació ESPAIS va deixar de funcionar l’any 2010. Avui, els arxius, el fons documental, els catàlegs, els llibres, les revistes i aquesta signi cativa col·lecció d’obres d’art formen part del fons patrimonial d’art de l’Ajuntament de Girona. A partir de l’exposició que ara es presenta al Museu d’Història de Girona i de la feina realitzada per documentar, ordenar i conservar aquest llegat, aquest fons patrimonial es posarà a l’abast públic. Al mateix temps, aquest fons patrimonial obre un camí de grans possibilitats per tal de donar a conèixer tant la importància que va tenir la Fundació ESPAIS en la difusió de l’art contemporani com un llegat artístic i intel·lectual que, de ben segur, serà de gran rellevància per a futurs historiadors i crítics d’art.

El mes de març del 1987 s’obria ESPAIS Centre d’Art Contemporani, un nou espai privat de 300 metres quadrats ubicat al carrer Bisbe Lorenzana, núm. 31-33, de Girona, el qual, amb la primera exposició presentada “Moda/Antimoda”, indicava el que seria un llarg recorregut transversal entre diferents disciplines artístiques. Com deien els seus responsables a l’inici d’aquesta aventura, “ESPAIS no vol compartir clixés i amb les diferents sales pretén dinamitzar la comunicació amb el públic, elaborar un treball útil, lligar el trà c de les idees, entre les obres i les persones (...) Tenim la responsabilitat de pensar, d’ajudar a l’artista per construir estructures d’exposició adients al seu pensament -apropar el públic a l’obra”. Com es pot apreciar, la voluntat d’esdevenir un punt de con uència entre les arts i el públic va ser una constant durant les dues dècades de funcionament i va deixar una forta empremta cultural a la ciutat. L’any 2008 la Fundació tancà portes, tot i que després hi va haver un curt període de reobertura amb gestió de Bonart/Ricard Planas. La Fundació Privada Espais va tancar definitivament l’abril del 2010, pocs mesos abans de la mort del seu fundador. En la actualitat aquest espai del carrer del Pou Rodó és la seu del Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona.

L’any 2017 l’Ajuntament de Girona adquirí el seu llegat, després d’uns anys d’haver-lo custodiat. Arxius, el fons documental, catàlegs, llibres, revistes i una important col·lecció d’obres d’art avui forma part del fons municipal. Amb la voluntat de donar a conèixer la diversitat dels seus fons, el Museu d’Història de Girona presenta una exposició que mostra la ingent tasca desenvolupada per la Fundació Espais durant dues dècades. El seu paper fou molt rellevant en l’àmbit expositiu, però potser encara més ho fou per la seva dedicació a la història i la crítica d’art, donant veu a tota una generació de crítics d’art catalans i de la resta de l’Estat.

L’any 2001, va canviar d’ubicació i va traslladar l’espai expositiu i tots els serveis al carrer del Pou Rodó, núm. 7-9. Després d’una curta reobertura amb la gestió de Bonart i Ricard Planas, la Fundació va tancar de nitivament l’abril del 2010, pocs mesos abans del traspàs de seu fundador i president, el Sr. Jordi Vidal i Boris.

Baner-180x180-px40_MNACTEC_Banner-180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90