2024 Inserció Bonart Segell IMPULSA CULTURA

Notícies

Obertura del nou edifici del VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya

Obertura del nou edifici del VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
bonart vilafranca del penedès - 08/05/24

El nou edifici del VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya obrirà al públic els primers espais el 18 de maig, en el marc dels actes del Dia Internacional dels Museus. Seran l’espai de benvinguda, la botiga i la Plaça del Vi, una àrea d’accés lliure on s’exposa informació de totes les regions vinícoles catalanes, “com una àgora oberta on la gent pugui començar a descobrir què amagarà el nou museu”, ha destacat aquest dimarts el director de l’equipament, Xavier Fornos. Durant els dies 18 i 19 s’espera que hi passin prop de 2.000 persones. En paral·lel a l’obertura de la planta baixa, s’està enllestint el muntatge del soterrani i de les tres plantes superiors amb la intenció d’inaugurar el 100% de l’equipament a l’octubre.

“Plantegem aquesta nova planta baixa com un espai d’acollida i benvinguda d’un museu totalment singular”, ha apuntat Fornos en roda de premsa, on ha detallat que s’ha descartat obrir ara el soterrani -tot i ja estar enllestit- perquè és una àrea que es posarà en marxa quan s’inauguri l’equipament de forma complerta.

Fornos ha ressaltat que la planta baixa reuneix dotze pantalles interactives amb informació de totes les Denominacions d’Origen catalanes, així com un mapping de Catalunya “per explicar les qualitats del territori com a terra de vins, sempre amb vocació nacional”. La batejada com a Plaça del Vi també ofereix dues exposicions tridimensionals i “els dos elements monumentals més importants del VINSEUM”: el mural d’homenatge a la vinya signat per Pau Boada el 1960 i una premsa de vi gegant del segle 1831, amb més de cinc metres d’alçaca i prop de 5.000 quilos de pes.

L’accés a aquest nou espai de benvinguda suposarà modificar l’entrada històrica que el museu ha tingut durant 90 anys. Amb tot, el nou vestíbul enllaça amb les antigues instal·lacions del Palau Reial, on s’ubica la Taverna i l’auditori, “de manera que s’ofereixen prop de 1.000 metres quadrats d’accés totalment lliure”.

Fornos ha garantit que a partir de l’octubre ja estarà operatiu tot l’equipament, que permetrà passar dels 500 m2 expositius que el VINSEUM tenia fins ara a ocupar-ne 3.000 en quatre plantes -tres superiors i una soterrada-. La superfície útil i espais polivalents passaran dels 1.500 m2 que hi havia fins ara a pràcticament 5.000 m2.

Des de l’Ajuntament de Vilafranca, la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, ha assegurat que el nou VINSEUM “dimensionarà el municipi a un altre nivell, amb el qual es reforça la capitalitat del vi”. “Som una capital que custodia el patrimoni de totes les DO catalanes”, ha refermat Dalmau, que ha destacat que el museu vilafranquí passarà a ser “el més antic d’Europa en matèria de vins i, al mateix temps, el més modern de tots”.

Visites programades tot el cap de setmana del DIM

El VINSEUM ha organitzat torns de visites de 50 persones al llarg de tot el dissabte dia 18 de 10h a 24h per mostrar els primers espais del nou edifici. Seran visites de 30 minuts per a les quals cal reservar entrada gratuïta, en un sistema que es repetirà diumenge de 10h a 14 h. A partir del dia 21 de maig, i fins l’octubre es mantindrà l’accés lliure però també hi haurà una entrada de 3 euros que inclourà una copa de vi. També serà a partir del 21 quan s’introduirà el servei d’audio-guia en català, castellà, anglès i francès.

Set milions d’euros per a una reforma històrica

La inauguració del VINSEUM projectada de cara a l’octubre suposarà culminar una reforma històrica gestada fa quasi 25 anys. Tot i que les primeres converses polítiques sobre l’ampliació de l’equipament es remunten al 2000, no va ser fins el 2017 que l’obra es va desencallar amb una subvenció del fons FEDER. El finançament europeu, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Vilafranca van sumar en aquell moment els 4,5 MEUR necessaris per aixecar el nou edifici.

Malgrat la previsió era enllestir l'actuació en poc més de dos anys, el projecte ha encadenat un entrebanc rere un altre. L'aparició d'una necròpolis del segle XIV amb un centenar d'esquelets, les restes d'un celler dels segles XVII-XIX, diverses dificultats amb les empreses constructores, l’esclat de la covid i impugnacions per part de les empreses aspirants a fer la musografia audiovisual han endarrerit el calendari sistemàticament.

A part dels 4,5 milions d’euros per fer l’edifici, el nou VINSEUM s’ha tirat endavant amb una inversió addicional de 3 milions per fer la museografia. El finançament en conjunt prové de dues subvencions FEDER, aportacions de la Diputació de Barcelona i també de l’Ajuntament de Vilafranca.

Abans de tancar l’edifici històric per començar les obres i el trasllat de les exposicions, el museu rebia uns 30.000 visitants anuals, incloent els que s'acosten a la nova Casa de la Festa Major, gestionada pel VINSEUM. L’aspiració és que el nou equipament atregui una mitjana anual de 70.000 visitants en pocs anys.

FD_Online_BONART_180X180LS_Online_BONART_180X180-25

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88