Comissariada per Nimfa Bisbe i Arola Valls, l'exposició Horitzó i límit. Visions del paisatge, que es pot visitar fins l'1 de setembre al CaixaForum Barcelona, explora aquesta temàtica per mitjà d’obres d’artistes com Tacita Dean, Perejaume, Andreas Gursky, Joan Fontcuberta, entre d’altres. La selecció inclou peces de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació “La Caixa”, així com préstecs procedents d’artistes i col·leccions de diferents institucions.
El títol, “Horitzó i límit”, vol emfatitzar la manera com percebem el territori. Davant la immensitat del món, l’ésser humà només el pot aprendre enquadrant la mirada i representant el que, en definitiva, és una il·lusió. La mostra està dividida en seccions temàtiques que aborden la ficció del paisatge, la percepció i la vivència del paisatge, com també l’impacte humà en la natura.
Andrea Galvani. The End (Action #5), 2015. Col·lecció d’Art Contemporani Fundació “laCaixa”. ©Andrea Galvani Studi
El paisatge, com a gènere pictòric, va adquirir rellevància dins la cultura europea a partir del segle XVII i va assolir la màxima esplendor al segle XIX, des del romanticisme fins a l’impressionisme. Actualment, el paisatge natural ha recuperat protagonisme, tant per les possibilitats creatives que ofereix la tecnologia digital, com també per la creixent preocupació del deteriorament de la natura i l’amenaça mediambiental del canvi climàtic. Inicialment, el paisatge va permetre somniar amb la idea de paradís i va plasmar llocs desconeguts o remots, mentre que avui dia ressorgeix en l’art amb la hibridació d’imatges i la possibilitat de crear noves ficcions.
La mostra està dividida en seccions temàtiques que aborden la ficció, la percepció i la vivència del paisatge, com també l’impacte humà en la natura. Tindreu l’oportunitat de fer un recorregut per un conjunt d’obres corresponents a diverses disciplines artístiques amb noms com Hamish Fulton, Oriol Vilanova, Hiroshi Sugimoto, Dionís Escorsa, Bleda & Rosa, Michael Najjar, Rémy Zaugg, Joan Hernández Pijuan, Miquel Barceló, Cristina Lucas, Daniel Steegmann Mangrané, Patricia Dauder, Julius von Bismarck, Thomas Demand i Xavier Ribas, entre d’altres.