La Fundació Mapfre Casa Garriga Nogués, al carrer de la Diputació 250 de Barcelona, presenta del 5 de juny al 8 de setembre una gran retrospectiva dedicada al fotògraf Richard Learoyd.
Nascut a Nelson, al Regne Unit, el 1966, és un dels fotògrafs contemporanis més reconeguts actualment. L’obra de Learoyd endinsa les seves arrels en el passat i conté múltiples referències a la història de la pintura, tant pel que fa als temes com a la tècnica. Les seves fotografies en color i en blanc i negre són el resultat d’un procés artesanal amb una cambra obscura que ell mateix ha construït.
Richard Learoyd és conegut per les obres fotogràfiques úniques que ha realitzat durant més d’una dècada, que consisteixen principalment en retrats de models, vestits o nus, fets al seu estudi. Tanmateix, també ha tractat altres temes: fotografia d’animals, paisatges o miralls obscurs. Tots ells han rebut la mateixa atenció, seriosa i plena de tendresa. Molts dels animals ja no són vius i apareixen envoltats de filferros o tensats amb fils per tal de ser examinats. No són el típic material d’una natura morta, sinó més aviat experiments, amb freqüència enjogassats i prolongats, fets amb objectes ordinaris i sovint poc usuals. Els miralls són potser els més abstractes: semblen constel·lacions de l’espai exterior profund. Recentment ha fet fotografies a gran escala en blanc i negre, i fins i tot ha portat la seva enorme càmera a l’exterior per fotografiar paisatges i vells edificis que troba en petites ciutats de l’Europa de l’Est. En alguns casos, torna al mateix lloc per fotografiar-lo en diferents estacions de l’any.
Aquesta exposició presenta Richard Learoyd en el punt àlgid de la seva trajectòria, amb una selecció de 51 obres en color i en blanc i negre que resumeix el bo i millor del treball que ha dut a terme al llarg d’una dècada. A la mostra s’inclou també un dels paisatges fets a Espanya (a Lanzarote), per encàrrec de Fundación Mapfre i que s’incorpora a la seva col·lecció de fotografia, que ja disposa de dues altres obres de l’artista.
La seva obra s’ha exposat recentment al Victoria & Albert Museum de Londres (2015) i al J. Paul Getty Museum de Los Angeles (2016), i les seves fotografies formen part de les col·leccions dels principals museus del món, entre els quals destaquen el Metropolitan Museum of Art de Nova York, el Centre Pompidou de París, el Victoria & Albert Museum i la Tate de Londres, el San Francisco Museum of Modern Art, el Nelson-Atkins Museum of Art de Kansas City (Missouri) o la National Gallery of Canada d’Ottawa, a més d’altres importants institucions i de nombroses col·leccions privades. Richard Learoyd va comptar amb la representació de la McKee Gallery de Nova York fins que va tancar el 2016. Actualment el representen la Fraenkel Gallery de San Francisco i la Pace/MacGill Gallery de Nova York.
El recorregut que es planteja a la mostra és més temàtic que cronològic, i a les parets de la sales es combinen paisatges, retrats i natures mortes.
A la imatge, fotografia de Richard Learoyd (detall).