728x90

Notícies

Presentació de l’informe Radiografia de la professió de la crítica d’art i del comissariat

Aquest informe analitza per primera vegada la situació en què es troba la professió de la crítica d’art i del comissariat

Presentació de l’informe Radiografia de la professió de la crítica d’art i del comissariat
bonart barcelona - 11/04/24

L’Auditori de la Fundació Miró de Barcelona va acollir la presentació de l’informe Radiografia de la professió de la crítica d’art i del comissariat. 

Durant l'acte es van presentar els principals resultats de l’informe, a càrrec de Sílvia Amblàs, directora tècnica de D’EP Institut i autora de l’estudi, i també es va realitzar la taula rodona "La professió de la crítica d’art i del comissariat. Reptes actuals" amb la participació de Montse Badia, crítica d’art i comissària d’exposicions, Carme Sais, cap de servei de Patrimoni Cultural, Museus i Arts Visuals de l’Ajuntament de Girona, i David G. Torres, crític d’art, curador d’exposicions, dramaturg i professor especialitzat en art contemporani. Ricard Planas, crític d’art, editor i curador independent, moderarà la taula.

L’estudi és una diagnosi o radiografia de la professió de la crítica d’art i del comissariat que pretén recollir i ordenar, per primera vegada a Catalunya, la situació d’aquesta professió i els factors que intervenen en el seu desenvolupament. L’Associació Catalana de la Crítica d’Art (ACCA) posa de manifest les importants mancances que hi ha a la professió, principalment vinculades a la precarietat i a la pèrdua de centralitat en el món de l’art. En aquest sentit, cal recollir informació que permeti respondre, entre d’altres, preguntes com: quanta gent viu de la crítica d’art? Viuen més de l’àmbit privat o de les administracions? Com s’està adaptant el crític d’art a la situació canviant del món actual?

Presentació de l’informe Radiografia de la professió de la crítica d’art i del comissariat

L’informe sobre la crítica d’art i del comissariat a Catalunya recull i ordena, per primera vegada, la situació d’aquesta professió i els factors que intervenen en el seu desenvolupament. Els principals objectius són conèixer tant l’estat de professionalització de l’ofici com les condicions laborals i sociològiques en què es duu a terme i proposar accions per millorar-les.

Sílvia Amblàs va desglossar com el 95% dels professionals té estudis universitaris, però només el 23% té dedicació exclusiva. El 64% obté menys de 15.000€/any per aquesta feina i la majoria dels contractes són verbals. Com va destacar Albert Mercadé, “la majoria dels professionals no poden dedicar-se exclusivament a la crítica d’art i comissariat per la precarietat de les condicions laborals”.

Podeu consultar l'informe al següent link

Banner Didier 180 x 180 pxPB_Online_BONART_180X180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90