La biennal nòmada Manifesta 15 arriba per primer cop del 8 de setembre al 24 de novembre a l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta iniciativa utilitza l'art contemporani com a mitjà per a abordar els reptes relacionats amb la crisi climàtica com la reducció de la petjada de carboni, tot reflexionant sobre les dinàmiques socials i mediambientals. A més, també incorpora propostes anticolonials, feministes i transgeneracionals, i posa un fort èmfasi en els moviments pedagògics progressistes. Tindrà lloc en 12 ciutats, Badalona, Barcelona, Cornellà, El Prat, Granollers, l'Hospitalet, Mataró, Sabadell, Sant Adrià, Sant Cugat, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.
Com pot Manifesta 15 fomentar la participació activa dels joves en el diàleg constant sobre l'art, la cultura i la societat a Barcelona?
Bàsicament, en tres aspectes. No estem treballant només amb creadors, sinó també amb ciutadans perquè participin en assemblees ciutadanes. Organitzem moltes visites guiades perquè hi comptin amb mediadors i, a més, hi ha moltes activitats centrades en les escoles, però també en explorar; les obres d'art són accessibles per als joves. No són activitats pas avorrides. Estem mirant de crear un carril bici al Corredor del Litoral, que va des del riu Besòs fins al riu Llobregat, per assegurar que els joves puguin unir-se i tornar a connectar amb la costa en bicicleta.
Equip tècnic de Manifesta 15
Quin missatge té per a aquells a Barcelona que no solen participar en esdeveniments culturals, però podrien trobar valor en la proposta de Manifesta 15?
M’agradaria respondre amb un altre pregunta; què pots fer tu mateix per lluitar contra la crisi climàtica? Potser la inspiració pot provenir de l'artista, així que si vols fer alguna cosa, com podria funcionar això?
Quin és el paper de l'art i la cultura en la promoció del canvi socioecològic a Europa, segons la visió de Manifesta 15?
L'art és només una part, també hi ha història, biblioteques, arquitectura, educació, qüestions ecològiques… té uns estàndards molt alts, es veu representat; el 53% dels participants són de Catalunya o Espanya. L’objectiu és abordar la majoria dels problemes del canvi climàtic, que són tan negatives i la gent li té por, creant una narrativa positiva i presentar Manifesta en llocs impressionants com la Casa Gomis, el monestir de Sant Cugat les Tres Xemeneies a Badalona... aquests llocs formen part de la narrativa que volem explicar. La qüestió en si mateixa és com crear una narrativa alternativa.
Carlos Bunga. Instal·lació a Kubo Kutxa Kursaal
Quines característiques té Manifesta 15 en comparació amb les edicions anteriors?
Reconeixem la producció, no només l'execució d'una exposició. Hem treballat dos anys i mig amb col·lectius que investiguen quins són els problemes del canvi climàtic, què passarà amb els animals, quin tipus de conflictes necessitem abordar a Barcelona, i no només es tracta d'art... què podem fer nosaltres mateixos per obrir més espais verds?
Com s'espera que Manifesta 15 a Barcelona aporti perspectives i dinàmiques noves al panorama artístic i cultural de la ciutat i la seva àrea metropolitana?
La majoria de les institucions culturals es troben al centre, on viuen la majoria dels turistes, així que volem descobrir com podem crear un sistema alternatiu d'espais culturals fora del centre que puguin estar connectats. Hem creat una nova estructura de portes que anirà d'una ciutat a una altra per mostrar als catalans que també es pot fer molt fora del centre de Barcelona, a ciutats com Badalona, Cornellà de Llobregat, El Prat del Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramanet, Terrassa i Sant Adrià de Besòs.