La Fundació Sorigué ha clausurat el 22 de març l'exposició La vida en emergència. Juan Zamora després de 13 mesos oberta al públic. La primera gran mostra individual de l'artista madrileny ha rebut a 8.000 visitants des de la seva obertura el 18 de febrer de 2023.
Èxit entre la comunitat educativa
El fort component didàctic de l'exposició s'ha vist reflectit en l'èxit de convocatòria entre la comunitat educativa i formativa. Del total de visitants, 5.800 han estat atesos per l'Àrea Educativa, vessant des d'on la Fundació Sorigué fomenta l'aprenentatge en l'art amb propostes per a totes les etapes educatives.
Durant el curs acadèmic 2022-23 i el primer trimestre del 2023-24, l'Àrea Educativa ha impulsat un ampli programa de visites dinamitzades que conviden a l'alumnat a l'observació, el debat i la reflexió entorn de les temàtiques de l'obra de Juan Zamora, com l'estudi de la vida des de la ciència i des de l'art.
Aquest alumnat ha inclòs també a persones que segueixen formacions de tipus no formal, incidint, especialment, en grups de formació d'adults i col·lectius en situació de vulnerabilitat amb accés limitat a la cultura.
L'entitat també ha ofert visites guiades al públic general i visites dinamitzades dirigides a famílies, amb la voluntat d'acostar d'una forma més pròxima la reflexió de l'artista sobre els ecosistemes naturals a través d'un recorregut introspectiu per gran part de la seva obra.
La Fundació Sorigué, que té per objectiu promoure la reflexió a través de l'art contemporani, va apostar per un projecte expositiu singular que ha abordat temàtiques relacionades amb la sostenibilitat ambiental i social, mitjançant diferents mitjans com el dibuix, la instal·lació i el vídeo.
Una proposta inclusiva
La Fundació Sorigué treballa des de fa temps per a garantir propostes artístiques inclusives. Per això, col·labora amb múltiples entitats de la província de Lleida en l'organització conjunta d'activitats específiques dirigides als seus usuaris.
Des del 2023, la Fundació Sorigué forma part de Apropa Cultura, programa que facilita l'accés a la cultura a persones en situació de vulnerabilitat amb l'objectiu de continuar acostant l'art a tots els col·lectius. D'aquesta manera, la fundació ha pogut oferir als usuaris del programa la possibilitat de visitar l'exposició sobre Juan Zamora tant de manera lliure com guiada.
D'altra banda, l'equip de la fundació s'ha format en accessibilitat a través de la Fundació Aspros per a adaptar cognitivament la seva oferta expositiva a les persones amb discapacitat intel·lectual. Seguint la normativa establerta, la Fundació Sorigué ha adaptat a lectura fàcil el contingut de la fulla de sala de La vida en emergència. Juan Zamora.
Activitats paral·leles
Durant aquests 13 mesos, la Fundació Sorigué ha col·laborat en diferents iniciatives locals i nacionals, duent a terme diferents activitats entorn de La vida en emergència. Juan Zamora.
Al gener, la fundació va participar en el Tour del Talent 2024, oferint visites gratuïtes i explicades pel propi artista a la mostra. A més, va rebre en el seu espai expositiu la visita de les autoritats del Tour del Talent, que organitza anualment la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) amb l'objectiu de promoure el talent jove.
A més, va tornar a col·laborar amb el festival d'art i tecnologia Intangible en la seva segona edició. Entre les diferents activitats programades, la fundació va impulsar un taller dirigit a l'alumnat de l'Escola d'Art Municipal Leandre Cristòfol de Lleida i un diàleg entre Juan Zamora i Neus Teixidó, científica de l'IRTA, sobre art i ciència.