Des de la tardor passada, la ciutat de Girona disposa d’un nou equipament cultural, la Casa de les Arts. En aquest espai, gestionat per la Fundació Girona Est, hi conflueix la memòria del barri, la intensitat del moment i la confiança en el futur.
La Casa de les Arts és l’antiga casa pairal de la família Poch, que l’ha cedit a la fundació perquè s’hi construeixi un espai del barri i per al barri, per als nens i nenes i per a la ciutat de Girona. La casa desperta els records dels veïns i les veïnes i forma part de la memòria col·lectiva d’aquells que, de petits, hi entraven a jugar al jardí.
Fundació Girona Est
A curt termini, la Casa de les Arts és la seu de la Fundació Girona Est. Aquest projecte, de mirada humana, concentra l’energia de 56 membres, la majoria empreses gironines, a més de moltes altres col·laboracions, per oferir oportunitats educatives, esportives i culturals a la mainada de Girona Est. A trenta anys vista, la fundació treballa en xarxa per acompanyar els nens i nenes del barri, oferint-los les mateixes activitats extraescolars que tenen la resta d’infants de la ciutat.
A llarg termini, la idea és que la Casa de les Arts sigui un espai de referència per als veïns de Girona Est i es converteixi en un equipament obert, amb sales diàfanes, habitacions acollidores i un jardí que pot ser escenari de presentacions, concerts o activitats de lleure. El projecte també planteja un espai de residència artística. Entre les activitats que estan previstes per aquest any, es planteja la possibilitat d’organitzar-hi un concert de la Black Music Big Band Junior, entitat que col·labora amb el projecte, o que sigui un espai de visita a Temps de Flors. Així doncs, la Casa de les Arts s’ofereix a la ciutat com a equipament artístic i cultural per construir comunitàriament.
La mirada d’Aleix Font
L’edifici, dels anys setanta, consisteix en una detallada construcció que deixa al descobert la sensibilitat de la família Poch: la ceràmica, les bigues de fusta o els acabats. La façana exterior ha sigut la segona acció del projecte La Ciutat Policromada, de la Fundació Girona Est, una proposta que brinda l’art, l’urbanisme i l’arquitectura com a eines transformadores. El projecte realça la importància de la reconstrucció de l’entorn físic dels habitants de Girona Est per al creixement col·lectiu. Així com l’Escola de Vila-roja el mes de juny passat, la Casa de les Arts s’ha entregat a la mirada de l’artista Aleix Font per recompondre’s en una creació abstracta de passat i present, de natura i ciment, d’honor per a la història i de coratge per al futur.
La peça d’Aleix Font, que es desenvolupa a través de capes, juga amb elements simbòlics per explorar conceptes com ara l’equilibri, el caos, la natura o la perifèria. L’artista se submergeix en els elements arquitectònics de la casa i en la idea d’eixam per plasmar el treball en xarxa de la fundació. L’edifici inclou una part posterior, un “Quadro”, tal com l’anomena l’artista, dins l’obra general. En aquesta part de la contrafaçana, Font venera l’heura que ocupa les parets de la façana i s’entrellaça amb la ceràmica per materialitzar l’equilibri entre la natura i la mà de l’ésser humà.
Transformant la realitat
La casa s’emmarca dins la realitat del barri de Mas Ramada, però Girona Est és la suma dels barris de Vila-roja, la Creueta, la Font de la Pólvora i Sant Daniel, a més de Mas Ramada. Girona Est, en conjunt, és un barri de famílies, de veïnes al carrer, de nens amb patinet, de places plenes i balcons amb roba estesa. També és un barri que durant dècades s’ha sentit exclòs d’una Girona que enlluerna amb gastronomia, esport i tradició. I és que el carrer del Carme es fa llarg i inconnex, per desvincular el barri de la ciutat i la ciutat del barri. La Fundació Girona Est fa cinc anys que treballa per oferir eines als nens i nenes del barri, per impactar de manera directa en les realitats dels infants i de manera indirecta, en la mirada de les famílies.
Creació comunitària
La fundació vol transformar el present d’aquesta mainada per millorar el seu futur en l’àmbit personal i professional. Així doncs, la Fundació Girona Est ofereix la Casa de les Arts al barri i a la ciutat, i n’obre les portes als nens i nenes, als nois i noies, a l’art i la cultura, a l’educació, el lleure i l’esport, a la ciutat i als veïns de Girona, amb la voluntat de ser un espai de creació comunitària, per compartir mirades i recosir vincles. La Casa de les Arts és la materialització de la cultura com a eina i espai de transformació, reflexió i construcció.