Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

El CCCB desmunta l'imaginari del somni americà

'Subúrbia. La construcció del somni americà' repassa els aspectes més controvertits del model de vida nord-americà i analitza les seves contradiccions socials

El CCCB desmunta l\'imaginari del somni americà
bonart barcelona - 19/03/24

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha presentat l'exposició Subúrbia. La construcció del somni americà que es podrà veure fins al 8 de setembre. La mostra recorre la història cultural del somni americà, un ideal de vida àmpliament difós a través de la literatura, la televisió o el cinema i analitza els aspectes més controvertits del model. Comissariada pel periodista Philipp Engel, el recorregut endinsa en l'imaginari de la casa familiar idíl·lica amb jardí, piscina i dos cotxes i mostra les contradiccions d'aquest model com ara la segregació social, ètnica o de gènere que se'n deriva així com el seu impacte mediambiental. Hi ha peces de noms com Jessica Chou, Gregory Crewdson o Thomas Doyle.

L’exposició es remunta als orígens dels barris residencials a principis del segle XIX, explica com es van desenvolupar massivament als anys 50 i repassa el context econòmic, polític i social que va fer possible la seva imparable expansió per tots els Estats Units.

Una de les qüestions destacades de la iniciativa és analitzar els conseqüències mediambientals d'un model basat en continus desplaçaments amb cotxe. Però la mostra també explica a 'MacMansion' com algunes zones residencials es van convertir en un paradigma de la ostentació perquè ciutadans decidien anar-hi a viure per poder edificar grans mansions en format econòmic.

També es denuncia com persones blanques apostaven per canviar de residència i anar a viure a indrets sense presència de persones de descendència afroamericana. Amb tot, el recorregut exhibeix l'altra cara de la moneda: el malson. Com el fet de viure aïllat va estendre la por entre la ciutadania i va contribuir en la gran afició per les armes.

El CCCB desmunta l\'imaginari del somni americà

Amb el cas americà de pretext, la mostra convida a reflexionar al voltant de l'espai públic i les ciutats. A través d’abundant material històric, fotografies, pintures, audiovisuals, literatura, obres d’art o objectes quotidians, la mostra ens ubica en el paradís mental del model de barri residencial inspirat en la subúrbia americana i ens convida a repensar el valor de la ciutat i l’espai públic avui.

 Segons han explicat, la mostra descodifica un paisatge, gairebé abstracte, que continua sent vigent en la cultura pop i ho fa a través de l’obra de destacats creadors que ens ajuden a contemplar de forma crítica el famós estil de vida americà.  

Subúrbia. La construcció del somni americà presenta l’obra de destacats creadors que, des de diversos punts de vista, ens ajuden a contemplar de manera crítica el famós estil de vida americà: Jessica ChouGregory CrewdsonThomas DoyleGerard FreixesRodrigo FresánGabriele GalimbertiWeronika Gesicka, Benjamin Grant, Todd HidoJoel MeyerowitzMatthias Müller, Blanca Munt, Alberto Ortega, Bill Owens, Sheila Pree Bright, León SiminianiTodd SolondzAmy SteinGreg Stimac, Angela StrassheimDeborah Stratman, Ed & Deanna Templeton, Kate Wagner i Christopher Willan.

L'impacte del somni americà a Catalunya

Un dels espais de l'exposició del CCCB analitza com el model nord-americà ha arribat a Catalunya. El director de l'Observatori de la Urbanització de la UAB, Francesc Muñoz, ha explicat que el somni americà va impactar a Catalunya amb dues onades claus.

La primera va arribar als anys 60 amb les primeres segones residències en urbanitzacions. La segona va ser més massiva cap als anys 80 amb l'expansió d'urbanitzacions en territoris més amplis a través de cases adossades en filera. "Aquestes urbanitzacions van saltar d'una corona metropolitana a una altra", ha recordat.

Segons Muñoz, aquestes bases culturals d'urbanització tenen a veure amb tota una sèrie d'imatges consumides al llarg del segle XX del somni americà. Tot i això, també hi va contribuir la crítica ferotge cap a les ciutats industrials del segle XIX o les ciutats jardí fetes a Europa.

Muñoz ha explicat que l'aparició d'aquestes urbanitzacions va anar acompanyada per la construcció de grans centres comercials, que van anar marxant dels nuclis urbans per estar més connectats a les autopistes.

thumbnail_arranzbravo. general 04-2014La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90