La Fundació Carulla obre per primera vegada un espai cultural propi a la ciutat de Barcelona, ubicat al barri del Poblenou. La nova seu de la fundació és un edifici de tres plantes, de més de 1.500 metres quadrats, des d’on es liderarà un projecte cultural i educatiu que pretén obrir una finestra al món rural des de la ciutat per promoure el diàleg i la reflexió sobre la sostenibilitat a les ciutats, a partir del patrimoni i la saviesa del món rural.
L’edifici també serà la seu de l’Editorial Barcino, el segell editorial de la Fundació Carulla que treballa per la recuperació i difusió dels clàssics catalans, i que al llarg d’aquest 2024 celebrarà el centenari de la seva creació amb diferents actes previstos a la nova seu. Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla: “Ens fa moltíssima il·lusió iniciar aquesta nova etapa amb un espai propi que volem que sigui la casa de tots els transformadors culturals que, com nosaltres, treballen per millorar el món des de la cultura i les arts. Des d’aquest espai, volem teixir sinergies amb el talent i els actors creatius més emergents per abordar col·lectivament els reptes de futur. També volem posar en valor el coneixement i la saviesa del món rural per reflexionar sobre el món en què volem viure. Per això obrim aquesta finestra del món rural a la ciutat, per crear diàleg sobre la sostenibilitat des del patrimoni i la saviesa del món rural.” L’edifici, original del 1962, és obra de l’arquitecte José M. Segarra, autor també de la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Barcelona.
Museu Terra. Sala Barcelona, una finestra al món rural L’obertura de la nova seu de la fundació coincideix amb el canvi de nom del Museu de la Vida Rural, que aquest gener passarà a anomenar-se Museu Terra. Cultura rural sostenible. Des de fa més de 35 anys aquest espai treballa per posar en valor el món rural, i fer èmfasi en tota la saviesa que aporta a l’hora d’imaginar futurs més sostenibles. Moltes dades oficials demostren com la desconnexió demogràfica amb el món rural i la terra és total. Per això el Museu Terra es proposa posar tot el coneixement i patrimoni que conserva al servei del debat col·lectiu de la sostenibilitat i les maneres de seguir fent habitable el planeta. Amb una col·lecció etnològica de més de 5.000 peces, objectes i fotografies, així com exposicions temporals i un programa d’activitats educatives, el Museu Terra a l’Espluga de Francolí esdevé un centre cultural participatiu i dinàmic que anualment rep entorn 20.000 visitants i que ara amplia el seu impacte obrint la nova sala d’exposicions a Barcelona, dins la seu de la Fundació Carulla. Totes les exposicions previstes a la sala de Barcelona aniran principalment dirigides a públic escolar d’entorns urbans. El programa es posarà en marxa el curs 24/25, però a partir del febrer 2024 s’hi podrà veure una petita mostra que vol ser un primer aterratge al barri del Poblenou, que l’interpel·li des del seu propi passat rural. Aquesta primera mostra estarà comissariada per Julià Guillamón i equip intern del museu i estarà oberta fins al juny 2024.