L'Antic Hospital Santa Maria la Rica d'Alcalá d'Henares participa a PhotoEspaña 2019 amb l'exposició 1989: Bucarest - Praga - Varsòvia. Instantànies de la transició cap a la democràcia, que es podrà visitar del 3 de juny i fins a l'1 de setembre. Organitzada en col·laboració amb el Centre Txec, l'Institut Polonès de Cultura, l'Institut Cultural Romanès i les seves respectives ambaixades, la mostra permet conèixer els testimonis en imatges de la fi del comunisme en els tres països en el 30 aniversari. Tres processos completament diferents que van coincidir en el temps donat el col·lapse del Pacte de Varsòvia, la caiguda del Mur de Berlín i el progressiu esfondrament de la URSS.
L'any 1989 va ser decisiu en la història més recent d'Europa. El sistema comunista es va revelar, finalment, com un colós amb peus de fang. La difícil situació econòmica, sumada al creixent descontentament social i les contínues protestes massives, van obrir una bretxa en el Teló d'Acer. En tot just un any va començar el ràpid procés de democratització de tot l'antic bloc soviètic.
Va ser un procés ràpid, però no fàcil i tots aquells moments dinàmics, plens d'entusiasme, inseguretat i nous reptes, van ser immortalitzats en els tres països- Polònia, Romania i Txecoslovàquia. Donant així a un material històric de valor incalculable.
Autors txecs com Dana Kyndrová, Radek Bajgar, Radovan Boček, Karel Cudlin, Přemysl Hněvkovský, Pavel Hroch, Lubomír Kotek, Michal Krumphanzl, Petr Matička, Pavel Štecha i Jan Šibík van ser testimonis de moments clau de la història del país com la manifestació estudiantil de novembre de 1989.
A Bucarest Florin Andreescu recull la pobresa als carrers fruit del sistema de racionament comunista i l'eufòria de la revolució del 89. Chris Niedenthal, un dels més importants fotoreporters del segle XX, d'origen polonès, va recollir la quotidianitat de la vida a Polònia durant la transició del règim comunista a la democràcia.
A la imatge, PhotoEspaña 2019.