El Museu Abelló desplega a l’exposició La col·lecció viscuda, la vida pintada, la seva col·lecció i la seva pintura en diferents punts de la geografia catalana per tal que la col·lecció del pintor dialogui amb els fons artístics d’altres museus.
En aquest darrer trimestre del 2023, un total de 18 museus del territori català s’han sumat a celebrar el centenari de l’artista en el marc de l’activitat Joan Abelló, la col·lecció convidada. Les complicitats que s’establiran entre Abelló i els altres pintors són un homenatge a les relacions que va teixir el pintor amb els diferents artistes del seu temps.
Els museus que s’han sumat a l’homenatge al pintor molletà són la Fundació Joan Brossa, on el diàleg amb Abelló es crearà a través de les xarxes socials; el Museu Frederic Marès, amb qui Abelló compartia la passió pel col·leccionisme;; l’Espai Subirachs, on es podrà admirar un magnífic retrat d’Abelló realitzat per Subirachs; el Museu Thermalia de Caldes de Montbui; o el Museu Salvador Vilaseca de Reus, on es fa palesa l’admiració d’Abelló per un dels escultors més representats a la seva col·lecció. els Museus de Sitges; el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, amb una picada d’ull al modernisme.
També hi participen el Museu d’Art Modern de Tarragona, on Enric Granados fa de pont entre la col·lecció́ d’Abelló́ i el projecte de Julio Antonio, que s’exhibeix a la sala permanent del Museu; el Museu Deu d’El Vendrell, on dialogaran les personalitats d’Antoni Deu i Joan Abelló́; l’Espai Guinovart, a Agramunt, també́ ha volgut sumar-se a la celebració convidant al Museu Abelló́ a exhibir una de les obres de l’artista lleidatà que habitualment es pot veure a les sales permanents del Museu. Al Museu d’Art de Sabadell la pintura d’Abelló́ s’integra en el magnífic interior de la Casa Turull; al Museu d’Art de Cerdanyola paisatges pintats per Abelló́ i per Joaquim Mir mantenen un diàleg amb la col·lecció́ del museu.
El Museu de Valls, amb un Abelló posant davant el fotògraf Francesc Català Roca, el Museu d’Art de Girona, amb la pintura de Joan Abelló de La Devesa, la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, on els Mompou, Palau i Abelló fan diàleg, també col·laboren en l’activitat el Museu de Lleida, una obra de l’escultor Ismael Smith entrarà en diàleg a les sales permanents , així com el Museu de Granollers, que ha volgut sumar-se a l’homenatge des del seu espai expositiu de l’Aparador. Un paisatge de Joan Abelló del fons del Museu de Granollers il·luminarà l’estreta relació que l’artista va mantenir sempre amb el Vallès.
La primera exposició, Records de l’Àfrica. Abelló a Costa d’Ivori, presenta el resultat del viatge que l’artista va fer el 1987 a Costa d’Ivori acompanyat de l’antropòleg i fotògraf Albert Costa, un viatge estètic per “mirar, pintar i fotografiar”. Aquest viatge va quedar recollit en el llibre Pistas de África, que recull les 39 obres que va fer l’artista. Aprofitant l’Any Abelló, la Fundació Joan Abelló presenta aquesta col·lecció de dibuixos i el conjunt de fotografies que va fer Albert Costa, i que van immortalitzar els moments d’Abelló fent els dibuixos a Costa d’Ivori. L’objectiu de l’exposició és també donar a conèixer una altra gran passió d’Abelló, els viatges.
La segona exposició, titulada Abelló. Un paisatge imaginari, commemora el centenari de Joan Abelló a través de la mirada contemporània del duet d’artistes digitals Varvara & Mar, els quals han fet possible l’exposició utilitzant la intel·ligència artificial (IA).