El CoNCA ha organitzat la Jornada Plenària POLITARTS al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra amb la participació de prop de dues-centes persones que formen part dels diferents sectors artístics i que han vingut d’arreu del país representant les arts d’arrel, les arts audiovisuals, les arts escèniques, les arts digitals, les arts literàries, les arts musicals i les arts visuals.
La benvinguda ha anat a càrrec de Vinyet Panyella, presidenta del CoNCA, que ha destacat que “una política cultural que tingui la creació en el punt de mira no es pot limitar a l'acumulació de subvencions”.
© CoNCA_Fractal7
POLITARTS es va concebre com un laboratori per reflexionar sobre mecanismes duradors, generadors de continuïtats i articuladors del sistema cultural, per mitjà de xarxes i circuits nacionals i locals que permetin fer unes polítiques culturals a llarg termini. Es va iniciar el mes de març de 2023 quan tenien lloc les primeres sessions sectorials, dedicades a analitzar l’estat de cada sector amb la participació de diferents experts. Després es van fer sessions de treball més reduïdes, focalitzades en propostes concretes, que van servir per preparar un segon cicle de seminaris, els quals es van realitzar el mes d’octubre.
Tot aquest treball previ s’ha posat en comú avui. Els set espais sectorials han abordat el debat per determinar quins són els dispositius articuladors de suport a la creació que poden generar continuïtats, els quals s’han exposat públicament al final de la jornada.
Per finalitzar, Jordi Font, membre del Plenari, ha llegit la part declarativa que formarà part de l’INFORME POLITARTS-23, que es presentarà a principis de 2024 amb la recopilació de tots els dispositius generats durant les diferents sessions de treball dutes a terme. Margarida Troguet, vicepresidenta del CoNCA, i el secretari general del Departament de Cultura, Jordi Foz, els quals han clos la jornada, han felicitat els participants per la bona feina feta i han manifestat que “cal promoure polítiques favorables a l’experimentació i al risc creatiu”.